2011. szeptember 23., péntek

fordított paradicsomtorta

hozzávalók (26 cm átmérőhöz):
1 ek (15 ml) olívaolaj,
200 g (9 db) gyöngyhagyma*,
300 g koktélparadicsom*,


130 g finomliszt*,
30 g mandulaliszt,
5 g porélesztő,
só, frissen őrölt bors,
100 g langyos tej*,
fél csokor tetszőleges zöldfűszer (pl. rozmaring, petrezselyem),
40 g tojássárgája + 60 g tojásfehérje
(=kb. 2 nagy vagy 3 kis méretű tojás*)

tetejére opcionálisan: rukola, bazsalikom, parmezán, olívaolaj, citromlé

A meghámozott, félbevágott gyöngyhagymákat kevés olajon, levehető nyelű serpenyőben előpirítottam, majd a hagymákat és a szintén elfelezett paradicsomokat vágott felükkel lefelé elrendeztem benne. (Elszántak meg is hámozhatják a paradicsomot: fenekükön kereszt alakban vékonyan bevágni, 15 másodperc forró víz után jeges vízben gyorsan lehűteni, héját lehúzni, csumájánál a zöld részt kivágni.) Gyöngyhagyma helyett egész fokhagyma-gerezdekkel is lehet próbálkozni.
A tészta száraz hozzávalóit elkeverem, felöntöm a tejjel, hozzádolgozom a zöldfűszert (én metélőfokhagymát használtam) és a tojások sárgáját. A fehérjéből habot verek, aminek először a harmadával fellazítom a masszát, majd fokozatosan és -lehetőség szerint- óvatosan a második és a harmadik harmadot is belekeverem. A tésztát a paradicsomok tetejére öntöm, bevizezett kanál hátával eligazítom.
180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt sül meg (levehető nyelű serpenyő híján sütőpapírral kibélelt, kiolajozott tortaformában is készíthető).
A tetejére opcionálisan pl. rukola, bazsalikom, parmezán, olívaolaj, citromlé kerülhet.

a tészta receptje a Csillagánizs Főzőiskolában, Várvizi Péter 'Nyárutó a piacon és a konyhában' című óráján hangzott el
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...