2011. október 27., csütörtök

padlizsán, írós joghurtöntettel

hozzávalók (6 adag):
12 db (1800 g) kicsi padlizsán*,
150 ml olívaolaj,
citromos kakukkfű,
só, bors,
1 db gránátalma,
1 tk za'atar fűszerkeverék (kakukkfű, szumák, szezámmag, oregánó, só)

200 g görög/török joghurt,
280 ml író,
3 ek (45 ml) olívaolaj,
1 gerezd fokhagyma*,


A megmosott padlizsánokat a szára felől, a szimmetriatengelye mentén elfelezzük. A vágási felületet éles késsel rombusz alakban bevagdossuk, anélkül, hogy a héjat átvágnánk. Alufóliával vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük őket, a sima oldalukkal felfelé. Olívaolajjal bekenjük őket (ecsettel), annyi olajjal, amennyit felvesznek. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfű ágacskákkal. 200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük (a padlizsán húsának puhának és kissé pirultnak kell lennie).
Amíg a padlizsánok sülnek, az öntethez összekeverjük a joghurtot, az olívaolajat és sót, belereszeljük a fokhagymát, majd felöntjük annyi íróval, amennyitől a joghurt még nem lesz túl folyós (ez a joghurt és az író sűrűségétől függően változhat).
A gránátalmát vízszintesen elfelezzük (esetleg még kisebb részekre vágjuk) és sodrófával vagy egy izmosabb fakanállal kiütögetjük a fehér szivacsos rész közül a piros magokat egy tálcára.
Tálaláskor a padlizsánokat megöntözzük a joghurtos szósszal, megszórjuk a gránátalmamagokkal, a kakukkfű szálakkal és csipetnyi za'atar fűszerkeverékkel. Kevés olívaolajjal is meglocsolhatjuk.

Yotam Ottolenghi receptje, a 'Plenty' című könyvből
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...