2011. október 24., hétfő

gulai sayur (mángold-curry)

hozzávalók (5 adag):
900 g mángold*,
200 g (salotta)hagyma*,
4 gerezd fokhagyma*,
2 db chili,
30 g gyömbér,
másfél tk kurkuma,
2 szál citromnád,
3 ek (45 ml) mogyoróolaj,
(2 tk cukor),
500 ml kókusztej,
só, bors

150 g barnarizs*

A mángoldot (vagy az eredeti recept szerint sima levelű kelkáposztát) alaposan megmossuk, a levélnyeleket és a húsosabb ereket le-/kivágjuk, a leveleket lecsöpögtetjük, konyharuhával nagyjából megszárítjuk.
A durván felkockázott hagymákat, a felszeletelt fokhagymát, chilit és gyömbért aprítógépben pürésítjük, max. 4 ek vízzel hígítva. Félretesszük. A citromnád tövét és száraz végeit levágjuk, a vaskos részét húsklopfolóval összezúzzuk, a szálakból csomót kötünk.
Egy hatalmas és mély serpenyőben olajat hevítünk, amin 10-12 percig, kis lángon, gyakori kevergetés mellett megsütjük a hagymapépet és a citromnádakat, amíg illatos nem lesz. Sózzuk, (cukrozzuk), felöntjük kókusztejjel (ha nem használunk el egy egész doboznyit, akkor kinyitása előtt ne felejtsük el a doboz tartalmát alaposan összerázni, hogy a kókuszzsír és a vizes rész elkeveredjék). Közepes lángon felforraljuk, majd néhány lépésben a kókuszos-hagymás pürébe adagoljuk az összes mángoldot (vagy egyéb levélzöldséget - pl. spenótot): a leveleket hagyjuk összeesni, majd jöhet néhány újabb maréknyi  mángold - ezt folytatjuk, amíg az összes a serpenyőbe nem kerül. Sózzuk, borsozzuk, közepesen kis lángon puhulásig rotyogtatjuk, nekem ehhez kb. 25 percre volt szükségem, de az eredeti recept a kelhez 40 percet ír.
Tálalás előtt a citromnádat kihajítjuk, néhány plusz szelet chilivel díszítjük. Kevés rizst főztem mellé.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...