2012. szeptember 24., hétfő

padlizsános-mangós soba tészta

hozzávalók (4-6 adag):
120 ml rizsecet,
40 g cukor,
fél tk só,
2 gerezd fokhagyma*,
fél piros chili,
1 tk (10 ml) pirított szezámolaj,
1 db lime - héja és leve,
220 ml napraforgóolaj,
2 db padlizsán*,
250 g 'soba' tészta*,
1 db nagy, érett mangó,
40 g thai-bazsalikom,
40 g korianderzöld,
fél fej lilahagyma/salotta

Az öntet előkészítésével kezdjünk: kis nyeleslábosban összemelegítjük a rizsecetet, a cukrot és a sót - addig míg egy kis kevergetés mellett a cukor felolvad. A tűzről levesszük, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a vékonyan felszeletelt chilit és a szezámolajat. Hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a lime lereszelt héját és kifacsart levét.
Nagy serpenyőben, forró olajon, két-három adagban megsütjük a kb. 2 centis kockákra vágott padlizsánt. Amikor aranybarnára sült, szűrőbe tesszük, megsózzuk, hagyjuk, hogy az olaj lecsöpögjön róla.
A soba tésztát 5-7 perc alatt bő, sós vízben megfőzzük, utána hideg víz alatt leöblítjük, szűrőben alaposan lecsöpögtetjük, konyharuhára terítve szikkadni hagyjuk.
A tésztát egy nagy tálban összekeverjük az öntettel, a kisütött padlizsánnal, a kis kockákra vagy 5 mm vastag szeletekre vágott mangóval, a zöldfűszerek felével és a vékonyan felszeletelt hagymával. 1-2 órára félretesszük. Tálaláskor megszórjuk a maradék zöldfűszerekkel.

Yotam Ottolenghi receptje, a 'Plenty' című könyvéből
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...