A keserűuborka a trópusi forró éghajlaton elterjedt, de Magyarországon is megtermő zöldség. Sokféle alakú és méretű fajtája létezik. A fiatal példányok húsa ropogós és lédús, keserű. Gyakran használják olajon, állandó kevergetés mellett megsütött zöldséges ételekben, de fogyasztják levesben vagy teaként is.
Ázsiában és Afrikában régóta gyógyhatású növényként tartják számon: különösen gyomorpanaszokra, de többek között a malária és vírusos fertőzések ellen is.
A Csörsz utcai biopiacon friss példányok Nemes Mátyásnál, illetve szárított formában, porrá őrölve Kovács Lászlónál kapható.
előkészítése:
1. az uborkákat zöldségkefével lesikáljuk, alaposan leöblítjük
2. hosszában kettévágjuk
3. a magok körüli szivacsos részt kávéskanállal kikaparjuk
4. a lapos, vágott felével lefelé a vágódeszkára fektetve vékonyan felszeleteljük
5. a darabkákat edénybe tesszük, megsózzuk, össze-keverjük és legalább 10 percre vagy amíg 'izzadni' nem kezdenek, félretesszük: ezzel a keserűanyagok egy része távozik (de azért -ne legyenek illúzióink- marad majd benne jócskán)
6. leöblítjük (a víz habossá válik), lecsöpögtetjük, az öblítést új, tiszta vízben megismételjük, újfent lecsöpögtetjük, majd az uborkaszeleteket papírtörlővel szárazra itatjuk