2012. szeptember 18., kedd

a keserűuborka előkészítése

A keserűuborka a trópusi forró éghajlaton elterjedt, de Magyarországon is megtermő zöldség. Sokféle alakú és méretű fajtája létezik. A fiatal példányok húsa ropogós és lédús, keserű. Gyakran használják olajon, állandó kevergetés mellett megsütött zöldséges ételekben, de fogyasztják levesben vagy teaként is.
Ázsiában és Afrikában régóta gyógyhatású növényként tartják számon: különösen gyomorpanaszokra, de többek között a malária és vírusos fertőzések ellen is.
A Csörsz utcai biopiacon friss példányok Nemes Mátyásnál, illetve szárított formában, porrá őrölve Kovács Lászlónál kapható.

előkészítése:
1. az uborkákat zöldségkefével lesikáljuk, alaposan leöblítjük

2. hosszában kettévágjuk

3. a magok körüli szivacsos részt kávéskanállal kikaparjuk

4. a lapos, vágott felével lefelé a vágódeszkára fektetve vékonyan felszeleteljük

5. a darabkákból mintát rakunk ki

5. a darabkákat edénybe tesszük, megsózzuk, össze-keverjük és legalább 10 percre vagy amíg 'izzadni' nem kezdenek, félretesszük: ezzel a keserűanyagok egy része távozik (de azért -ne legyenek illúzióink- marad majd benne jócskán)

6. leöblítjük (a víz habossá válik), lecsöpögtetjük, az öblítést új, tiszta vízben megismételjük, újfent lecsöpögtetjük, majd az uborkaszeleteket papírtörlővel szárazra itatjuk
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...