2012. március 10., szombat

kókusztejes brokkoli rizstésztával

hozzávalók (4-6 adag):
600 g brokkoli vagy 'broccolini'*,
1 fej hagyma*,
1 ek (15 ml) olaj,
1 tk (pálma)cukor,
7 db kaffir lime-levél,
400 ml kókusztej,
450 g széles rizstészta (metélt),
4 ek (60 ml) pirított szezámolaj,
3 ek (45 ml) lime-lé,
2 ek thai-bazsalikom vagy korianderzöld,


fűszerpaszta:
2 cm galanga,
másfél zöld chili,
másfél citromnád,
1 gerezd fokhagyma*,
fél salottahagyma,
3/4 ek koriander mag,
1/2 tk római kömény,
fél lime - héja és leve,
15 g korianderzöld,
2 ek (30 ml) olaj

Elsőként a fűszerpasztát készítsük el: hozzávalóit felszeletelve késes aprítóba tesszük és pasztává őröljük. Az edény falára feltapadó masszát szükség szerint visszalökdössük. Kevés lime-lével vagy olajjal lazíthatjuk állagát. További felhasználásig félretesszük.

A brokkoli nagyobb leveleit levágjuk, a virágzatot rózsáira bontjuk (broccolini használata esetén ezt a lépést megússzuk).

Közepes méretű serpenyőben a hagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk az előkészített fűszerpasztát, amit két percig pirítunk.  Cukorral, sóval, kaffir lime-levéllel ízesítjük, felöntjük kókusztejjel. Felforrás után kis lángon, öt percig óvatosan rotyogtatjuk.

Két nagy fazékban vizet forralunk. Az egyikben a tészta csomagolásán található instrukciók szerint megfőzzük a rizstésztát, a másikban a brokkolit blansírozzuk két percig. A megfőtt tésztát forró víz alatt leöblítjük, alaposan lecsöpögtetjük, majd óvatosan elkeverjük 3 evőkanál pirított szezámolajjal és a fél lime levével. A brokkolit jéghideg vízben lehűtjük, szintén lecsöpögtetjük, meghintjük a maradék szezámolajjal és egy csipet sóval.

Tálaláshoz a tésztát mély tálkákba szedjük, meglocsoljuk 3-4 evőkanálnyi szósszal és rátesszük a brokkolit is. Durvára aprított thai-bazsalikomlevelet vagy koriander-zöldet szórunk és lime levet csurgatunk rá.

Yotam Ottolenghi receptje, a 'Plenty' című könyvéből
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...