2012. március 11., vasárnap

grapefruitos-mákos süti

hozzávalók a tésztához:
150 g liszt*,
150 g mák - finomra darálva,
100 g nádcukor,
1 kk (5 g) sütőpor,
1 db kezeletlen héjú citrom* - héja és leve,
50 g vaj* - olvasztva,
2 ek (30 ml) mákolaj,
3 db tojás*

kb. 15 g vaj, 1 ek liszt - a forma kikenéséhez

A száraz hozzávalókat elkeverjük, belereszeljük a citrom külső, sárga héját is. A citrom levét kifacsarjuk, a magokat kipöcköljük belőle, majd a nedves hozzávalókat alaposan összedolgozzuk a szárazakkal. Egy 22 cm átmérőjű, közepes méretű, kapcsos tortaforma alját és oldalát kivajazzuk, liszttel bepúderezzük, a felesleget fejjel lefelé fordítva kiütögetjük. A tésztát a formába öntjük, elsimítjuk. 190 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük, majd hűlni hagyjuk (az esetleges púpot levágjuk a tetejéről).


hozzávalók a krémhez:
200 ml tejszín,
200 ml tej*,
100 g cukor*,
1 kk vaníliakivonat,
300 ml rózsaszín húsú grapefruit leve (kb. bruttó másfél kg gyümölcsből),
15 g lapzselatin

Amíg a tészta hűl, a grapefruitok levét kifacsarjuk, leszűrjük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.
A tejszín és tej keverékét felforraljuk a cukorral és a vaníliakivonattal (vagy egy rúd felhasított, kikapart magvú vaníliarúddal - amit a felmelegítés után eltávolítunk). A forrás elérésekor a grapefruitok levét hozzáöntjük és hozzámelegítjük a tejes keverékhez.
A zselatinlapokat egyesével kifacsarjuk és belekeverjük a grapefruitos tejbe-tejszínbe. A gyorsabb hűlés érdekében az egészet áttöltjük egy hideg edénybe, plusz hideg vizes fürdővel siettethetjük a hűlést (közben kevergessük). Amikor a krém szobahőmérsékletűvé válik, a sűrűsödés megkezdődéséhez néhány óra további hűtés lehet szükséges: ez esetben félóránként keverjünk rajta és ellenőrizzük, mikor kezd kocsonyásodni. Amikor ez elindul, öntsük rá a mákos tésztalapra, tetejét simítsuk vízszintesre és néhányszor ütögessük a forma alját az asztalhoz, hogy a krém még egyenletesebben terüljön el. További szilárdulás céljából egy éjszakára tegyük a hűtőbe.


hozzávalók a díszítéshez:
grapefruit - tetszés szerinti mennyiségben,
100 ml grapefruit-lé,
50 ml céklalé* (vagy gránátalmaszirup),
3 g lapzselatin

Amikor a grapefruitos krém megszilárdult, kifilézett grapefruit-gerezdekkel díszíthetjük a torta tetejét. Továbbá a felmelegített gyümölcslevekbe hideg vízbe áztatott, kifacsart zselatint olvasztva, majd a piros levet sűrűsödésig lehűtve egy végső, vékony bevonatot önthetünk felső rétegnek.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...