2012. november 12., hétfő

vaníliás-kardamomos rizspuding pisztáciával és rózsavízzel

hozzávalók (4 adag):
400 ml zsíros tej* (3,5%-os),
120 ml tejszín (min. 32%-os),
1 rúd vanília,
8 szem (hüvely) zöld kardamom,
120 g kerek szemű rizs,
30 g vaj*,
1 ek akácméz*,
só,
(2 ek sűrített tej)

1 ek akácméz*,
fél ek rózsavíz,
3 ek zöld, sótlan pisztácia,
1 ek szárított rózsaszirom

A tejet, a tejszínt, a vaníliarúd kikapart magjait, a visszamaradt 'vaníliahéjat' és a mozsárban kissé megtört kardamomot összeforraljuk: amint a keverék elérte a forráspontot, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Egy éjszakára vagy legalább néhány órára a hűtőbe tesszük, hogy a tej átvegye a fűszerek ízét.
Másnap hozzáadjuk a rizst, felforraljuk, majd a továbbiakban kis lángon, mindvégig kevergetve, kb. 20 perc alatt megfőzzük. A rizs legyen átfőtt, de még harapható, a puding sűrű (szükség esetén, a főzés vége felé 50 ml víz hozzáadásával hosszabbítható a rizs puhulási ideje). A tűzet lekapcsoljuk alatta, kihalásszuk a vaníliarudat és a kardamom héjakat. Belekeverjük a vajat, egy kanál mézet és egy nagyon kevés sót (ha van kéznél, akkor az eredeti recept szerint két kanál sűrített tej is mehet hozzá).
Amíg kissé kihűl, egy kanál mézet addig keverünk fél kanál rózsavízzel, míg a méz teljesen feloldódik. Tálaláskor ezzel csurgatjuk meg a puding tetejét, illetve megszórjuk pisztáciával és rózsaszirommal.

Yotam Ottolenghi és Sami Tamimi: Jerusalem című könyvében talált recept alapján készítettem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...