2013. június 29., szombat

dukkah

egyiptomi mag- és fűszerkeverék

hozzávalók:
70 g mogyoró,
2 ek napraforgómag,
1 tk édeskömény mag,
1 ek római kömény,
1 ek szárított zöldbors (vagy fehérbors),
3 ek koriander,
másfél ek szezámmag,
fél tk nigella mag,
fél tk maldon só,
1 tk őrölt édes pirospaprika

(fűszerekből az egész, szemes változat)

A 160 fokra előmelegített sütőben, tepsire terítve 10 percig pirítjuk a mogyorót, majd -anélkül, hogy össze-keverednének- mellétesszük a napraforgómagokat is. További 10 perc után kivesszük, félretesszük, hűlni hagyjuk.

Közben előkészítjük a fűszereket: öntöttvas vagy vastag aljú serpenyőt közepes lángon 5 percig (üresen) forrósítunk, majd az édeskömény magokat beleöntjük, 30 másodpercig szárazon pirítjuk. Hozzáadjuk a római kömény magokat, további 30 másodpercre vagy amíg pattogni kezd. A serpenyőből másik tálba öntve félretesszük.
Kb. egy perc alatt vagy amíg pattogni kezd, hasonlóképp megpirítjuk a koriandermagokat is. Elkülönítve ezeket is félretesszük.
A lángot mérsékelve szárazon, együtt, állandó kevergetés mellett addig pirítjuk a szezámmagot és a nigellát, míg a szezámmag aranyszínűvé kezd válni. Ekkor ezeket is kiöntjük a serpenyőből.

A mogyoró héját konyharuha között ledörzsöljük.

Mozsárban durván összetörjük, keverőtálba tesszük. Kissé megtörjük az édeskömény-római kömény keveréket, majd külön-külön a koriandermagokat, a borsot és végül a napraforgómagot is. Mindet hozzáadjuk a mogyoróhoz. Végül a szezámmag-nigella párost, a sót és a pirospaprikát is beleöntjük, az egészet alaposan elkeverjük.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...