2012. november 12., hétfő

vaníliás-kardamomos rizspuding pisztáciával és rózsavízzel

hozzávalók (4 adag):
400 ml zsíros tej* (3,5%-os),
120 ml tejszín (min. 32%-os),
1 rúd vanília,
8 szem (hüvely) zöld kardamom,
120 g kerek szemű rizs,
30 g vaj*,
1 ek akácméz*,
só,
(2 ek sűrített tej)

1 ek akácméz*,
fél ek rózsavíz,
3 ek zöld, sótlan pisztácia,
1 ek szárított rózsaszirom

A tejet, a tejszínt, a vaníliarúd kikapart magjait, a visszamaradt 'vaníliahéjat' és a mozsárban kissé megtört kardamomot összeforraljuk: amint a keverék elérte a forráspontot, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Egy éjszakára vagy legalább néhány órára a hűtőbe tesszük, hogy a tej átvegye a fűszerek ízét.
Másnap hozzáadjuk a rizst, felforraljuk, majd a továbbiakban kis lángon, mindvégig kevergetve, kb. 20 perc alatt megfőzzük. A rizs legyen átfőtt, de még harapható, a puding sűrű (szükség esetén, a főzés vége felé 50 ml víz hozzáadásával hosszabbítható a rizs puhulási ideje). A tűzet lekapcsoljuk alatta, kihalásszuk a vaníliarudat és a kardamom héjakat. Belekeverjük a vajat, egy kanál mézet és egy nagyon kevés sót (ha van kéznél, akkor az eredeti recept szerint két kanál sűrített tej is mehet hozzá).
Amíg kissé kihűl, egy kanál mézet addig keverünk fél kanál rózsavízzel, míg a méz teljesen feloldódik. Tálaláskor ezzel csurgatjuk meg a puding tetejét, illetve megszórjuk pisztáciával és rózsaszirommal.

Yotam Ottolenghi és Sami Tamimi: Jerusalem című könyvében talált recept alapján készítettem

2012. november 2., péntek

mogyorós sült karfiol

hozzávalók (2 adag):
1 fej karfiol*,
2 db édeskömény* (eredeti receptben: 1 szál szárzeller),
3+2 ek olívaolaj,
só, bors,
30 g mogyoró* (héj nélkül),
őrölt fahéj,
szegfűbors - mozsárban megtörve,
petrezselyemzöld,
2 ek gránátalma szirup (eredeti receptben: fél gránátalma magjai, 1,5 tk juharszirup, 1 ek sherry ecet)

Az édesköményt gerezdekre vágtam és megszabadítottam torzsájától. A karfiolt egy nagy késsel falatnyi méretre daraboltam. 3 ek olajjal, sóval, borssal összeforgattam, tepsire rakva 200 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütöttem.
A mogyorót száraz serpenyőben megpirítottam, majd durván felaprítottam.
Miután a zöldségek megsültek, egy nagy tálban összeforgattam a maradék 2 kanál olajjal, a fűszerekkel és a petrezselyem zöldjével. Tálaláskor kevés gránátalmasziruppal locsoltam. (Eredeti recept szerint fél gránátalma magjai, másfél teáskanálnyi juharszirup és 1 evőkanálnyi sherry ecet kellett volna.)

Yotam Ottolenghi és Sami Tamimi: Jerusalem című könyvében talált recept alapján készítettem
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...