2012. március 24., szombat

áfonyás-mandulás granola

hozzávalók:
300 g apró szemű zabpehely*,
150 ml méz*,
75 ml kókuszolaj,
100 g aszalt vörösáfonya,
100 g vágott mandula,
1 kk vaníliakivonat,
fél tonkabab

A mézet és a kókuszolajat összemelegítjük, a zabpelyhet tepsibe szórjuk, meglocsoljuk és összeforgatjuk az olaj és méz keverékével. 170 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük (5 percenként fa spatulával átkeverve).
Pirítás után ráreszeljük a tonkababot, lehetőség szerint egyenletesen rácsöpögtetjük a vaníliakivonatot, majd hagyjuk szobahőmérsékletűvé hűlni - de közben továbbra is kevergessük, hogy a szemek ne tapadjanak össze. Végül hozzáadjuk az áfonyát és a mandulát.

2012. március 12., hétfő

csicseriborsó gránátalmasziruppal

hozzávalók (3-4 adag):
4 ek (60 ml) olívaolaj,
3 gerezd fokhagyma*,
2 doboz konzerv csicseriborsó
(vagy 250 g száraz csicseriborsó, megfőzve),
2-3 ek (30-45 ml) gránátalmaszirup,
1 csipet sáfrány - néhány evőkanálnyi forró vízben áztatva,
kevés víz vagy főzőlé,
só, bors,
1 db gránátalma,
fél csokor korianderzöld

A csicseriborsót lecsöpögtetjük, levét félretesszük. Nagy méretű serpenyőben a vékonyra szeletelt fokhagymát az olívaolajon óvatosan átfuttatjuk. Mielőtt barnulni kezdene, vigyázva hozzáadjuk a csicseriborsót (fröcskölhet), a gránátalmaszirupot és a sáfrányt -  áztatóvizével együtt. Sózzuk, borsozzuk. Kevés vízzel felöntve, kis lángon rotyogtatva 10 percig főzzük.
Tálaláskor szórjuk meg a gránátalma kiütögetett magjaival és a durvára vágott korianderzölddel.

Sam és Sam Clark: Casa Moro könyvében szereplő recept alapján készült

2012. március 11., vasárnap

grapefruitos-mákos süti

hozzávalók a tésztához:
150 g liszt*,
150 g mák - finomra darálva,
100 g nádcukor,
1 kk (5 g) sütőpor,
1 db kezeletlen héjú citrom* - héja és leve,
50 g vaj* - olvasztva,
2 ek (30 ml) mákolaj,
3 db tojás*

kb. 15 g vaj, 1 ek liszt - a forma kikenéséhez

A száraz hozzávalókat elkeverjük, belereszeljük a citrom külső, sárga héját is. A citrom levét kifacsarjuk, a magokat kipöcköljük belőle, majd a nedves hozzávalókat alaposan összedolgozzuk a szárazakkal. Egy 22 cm átmérőjű, közepes méretű, kapcsos tortaforma alját és oldalát kivajazzuk, liszttel bepúderezzük, a felesleget fejjel lefelé fordítva kiütögetjük. A tésztát a formába öntjük, elsimítjuk. 190 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük, majd hűlni hagyjuk (az esetleges púpot levágjuk a tetejéről).


hozzávalók a krémhez:
200 ml tejszín,
200 ml tej*,
100 g cukor*,
1 kk vaníliakivonat,
300 ml rózsaszín húsú grapefruit leve (kb. bruttó másfél kg gyümölcsből),
15 g lapzselatin

Amíg a tészta hűl, a grapefruitok levét kifacsarjuk, leszűrjük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.
A tejszín és tej keverékét felforraljuk a cukorral és a vaníliakivonattal (vagy egy rúd felhasított, kikapart magvú vaníliarúddal - amit a felmelegítés után eltávolítunk). A forrás elérésekor a grapefruitok levét hozzáöntjük és hozzámelegítjük a tejes keverékhez.
A zselatinlapokat egyesével kifacsarjuk és belekeverjük a grapefruitos tejbe-tejszínbe. A gyorsabb hűlés érdekében az egészet áttöltjük egy hideg edénybe, plusz hideg vizes fürdővel siettethetjük a hűlést (közben kevergessük). Amikor a krém szobahőmérsékletűvé válik, a sűrűsödés megkezdődéséhez néhány óra további hűtés lehet szükséges: ez esetben félóránként keverjünk rajta és ellenőrizzük, mikor kezd kocsonyásodni. Amikor ez elindul, öntsük rá a mákos tésztalapra, tetejét simítsuk vízszintesre és néhányszor ütögessük a forma alját az asztalhoz, hogy a krém még egyenletesebben terüljön el. További szilárdulás céljából egy éjszakára tegyük a hűtőbe.


hozzávalók a díszítéshez:
grapefruit - tetszés szerinti mennyiségben,
100 ml grapefruit-lé,
50 ml céklalé* (vagy gránátalmaszirup),
3 g lapzselatin

Amikor a grapefruitos krém megszilárdult, kifilézett grapefruit-gerezdekkel díszíthetjük a torta tetejét. Továbbá a felmelegített gyümölcslevekbe hideg vízbe áztatott, kifacsart zselatint olvasztva, majd a piros levet sűrűsödésig lehűtve egy végső, vékony bevonatot önthetünk felső rétegnek.

2012. március 10., szombat

kókusztejes brokkoli rizstésztával

hozzávalók (4-6 adag):
600 g brokkoli vagy 'broccolini'*,
1 fej hagyma*,
1 ek (15 ml) olaj,
1 tk (pálma)cukor,
7 db kaffir lime-levél,
400 ml kókusztej,
450 g széles rizstészta (metélt),
4 ek (60 ml) pirított szezámolaj,
3 ek (45 ml) lime-lé,
2 ek thai-bazsalikom vagy korianderzöld,


fűszerpaszta:
2 cm galanga,
másfél zöld chili,
másfél citromnád,
1 gerezd fokhagyma*,
fél salottahagyma,
3/4 ek koriander mag,
1/2 tk római kömény,
fél lime - héja és leve,
15 g korianderzöld,
2 ek (30 ml) olaj

Elsőként a fűszerpasztát készítsük el: hozzávalóit felszeletelve késes aprítóba tesszük és pasztává őröljük. Az edény falára feltapadó masszát szükség szerint visszalökdössük. Kevés lime-lével vagy olajjal lazíthatjuk állagát. További felhasználásig félretesszük.

A brokkoli nagyobb leveleit levágjuk, a virágzatot rózsáira bontjuk (broccolini használata esetén ezt a lépést megússzuk).

Közepes méretű serpenyőben a hagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk az előkészített fűszerpasztát, amit két percig pirítunk.  Cukorral, sóval, kaffir lime-levéllel ízesítjük, felöntjük kókusztejjel. Felforrás után kis lángon, öt percig óvatosan rotyogtatjuk.

Két nagy fazékban vizet forralunk. Az egyikben a tészta csomagolásán található instrukciók szerint megfőzzük a rizstésztát, a másikban a brokkolit blansírozzuk két percig. A megfőtt tésztát forró víz alatt leöblítjük, alaposan lecsöpögtetjük, majd óvatosan elkeverjük 3 evőkanál pirított szezámolajjal és a fél lime levével. A brokkolit jéghideg vízben lehűtjük, szintén lecsöpögtetjük, meghintjük a maradék szezámolajjal és egy csipet sóval.

Tálaláshoz a tésztát mély tálkákba szedjük, meglocsoljuk 3-4 evőkanálnyi szósszal és rátesszük a brokkolit is. Durvára aprított thai-bazsalikomlevelet vagy koriander-zöldet szórunk és lime levet csurgatunk rá.

Yotam Ottolenghi receptje, a 'Plenty' című könyvéből

2012. március 9., péntek

mogyorós zöldsaláta

hozzávalók:
1 fej tölgylevelű saláta*,
1 db karalábé* - zsenge belső leveleivel együtt!,
30 g törökmogyoró,

öntet:
30 ml mogyoróolaj,
10 ml citromlé,
1 kk magos mustár
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...