2011. december 13., kedd

pirított kelbimbó pácolt tofuval

hozzávalók (2-3 adag):
2 ek édes chili szósz,
1,5 ek szójaszósz*,
2 ek szezámolaj*,
1 tk rizsecet,
1 ek juharszirup (vagy méz*),
150 g kemény tofu,
500 g kelbimbó*,
kb. 80(-180) ml napraforgó olaj,
só,
100 g újhagyma*,
egy fél (vagy egy egész) chili,
120 g friss shiitake gomba* (vagy 20 g szárított),
15 g korianderzöld (opcionális),
pirított szezámolaj (opcionális),
1 ek pirított szezámmag (opcionális)

Amennyiben szárított shiitake-t használunk, forró vízbe áztatjuk.
Elsőként a tofu pácot készítjük el: a chili-szószban elkeverjük a szójaszószt, két evőkanál szezámolajat, a riszecetet és a juharszirupot. A tofut 1 cm vastag szeletekre vágjuk, majd ezeket is falatnyi méretűekre. A darabkákat óvatosan a marinádba helyezzük, félretesszük.
A kelbimbó végeit levágjuk, a külső leveleit leszedjük, megmossuk, mérettől függően félbe-harmadokba vágjuk. Az újhagymát ferdén felszeleteljük, a chilit kimagozva finomra aprítjuk, a shiitake-t csíkokra vágjuk.
Nagy méretű serpenyőben vagy wokban 3-4 evőkanálnyi olajat hevítünk, majd állandó kevergetés mellett, nagy lángon, kevés sóval megpirítjuk benne a kelbimbót (ha kell, két menetben). Amikor elkészült, egy tálban félretesszük.
A serpenyőt szükség szerint újból beolajozzuk, egy-két perc alatt az újhagymát is megsütjük - a chili és a shiitake társaságában. Amikor elkészült a kelbimbóra szedjük.
Ezután megpirítjuk a pácból kihalászott, lecsöpögtetett tofukockákat - továbbra is forró serpenyőben, a fröcskölés ellen egy nagyobb fedővel védekezve, oldalanként kb. 2 percig sütve. Kihalásszuk, a kelbimbóhoz adjuk.
A lángot lekapcsoljuk, az összes hozzávalót visszatesszük a serpenyőbe, ráöntjük a maradék tofu-pácot, megszórjuk korianderzölddel, óvatosan összeforgatjuk és hagyjuk kissé lehűlni. Néhány csepp pirított szezámolajjal is ízesíthetjük. Rizzsel, melegen, de nem forrón tálaljuk, némi pirított szezámmaggal és további korianderzölddel (amennyiben nem utáljuk).

Yotam Ottolenghi: Plenty című könyvében szereplő recept alapján készítettem

2011. december 8., csütörtök

cukika panda kalács

hozzávalók:
230 g kenyérliszt (magas gluténtartalmú),
70 g finomliszt (alacsony gluténtartalmú),
30 g cukor,
210 g tej-tojássárgája keverék (36°C-on, egy tojás sárgájából kell a 210 grammot összehozni),
4,5 g só,
18 g (sómentes) vaj,
4 g szárított élesztő,
8 g matcha (zöld tea por),
8 g édesítetlen kakaópor

elkészítése:
1. A kétféle lisztet és a sót elkeverjük, hozzáadjuk a vajat. Az élesztőt feloldjuk a meglangyosított tej-tojássárgája keverékben.

2. Kb. 20 perc múlva a felfuttatott élesztőt összegyúrjuk a lisztkeverékkel és a vajjal.

3. A tésztát 1:2:3 arányban szétválasztjuk.

4. Az 1/6-nyi részhez hozzákeverjük a kakaóport, a 2/6-nyihoz a matcha-t. Külön-külön alaposan összegyúrjuk, amíg a színük homogén barna, illetve zöld nem lesz.

5. A tésztákat egy-egy gombóccá formázzuk, nedves konyharuhába csomagolva (az összetapasztott részt lefelé fordítva) meleg helyen kelni hagyjuk.

6. Kb. 20-30 perc után kicsomagoljuk és elkezdjük az összeállítást.

7. A fehér tészta feléből, illetve a barnából kétszer 1/3 részt egyforma hosszúságú, ovális hengerekké gyúrunk. A fehéret laposan elfektetjük, kétoldalt a tetejére tapasztjuk a barnákat (ebből lesznek a panda szemei).

8. A maradék fehér tésztának a negyedéből egy újabb lapos hurkával betömjük a szemek közötti rést (végig ügyeljünk rá, hogy azonos hosszúságú rudakat gyúrjunk!).

9. A maradék fehér tésztát az eddigi hurkák hosszúságával megegyező szélességű téglalappá nyújtjuk. A másik irányú mérete akkora legyen, hogy az eddigieket nagyjából körbeérje (alul nem kell teljesen összeérnie, de azért nyúljon le a szemek alá). Ezzel a fehér téglalappal körbecsomagoljuk a panda pofáját és szemeit, ezzel elkészül az arca.

10. A maradék barna tésztát elfelezzük (azaz ezek a kezdeti barna mennyiség 1/6-1/6 részei), hengert formázunk, ebből lesznek a fülei.

11. A zöld tészta negyedét betapasztjuk a fülek közé.

12. A maradék 3/4 résznyi zölddel körbekarikázzuk a fejet (a szélei alulra kerüljenek).

Végesvégig mindennek egyforma hosszúnak kell lennie és ügyeljünk a szoros fektetésre, közben is folyamatosan tömöríteni kell. És persze sietni, hogy a tésztában levő vaj ne melegedjen fel túlságosan, mert az megnehezíti az életünket.

13. Kenyérformába tesszük (fejjel 'felfelé', rendes irányban, a tapasztott szélek kerüljenek alulra). Nedves konyharuhával befedve, 50-60 percig újra kelni hagyjuk.

14. Majd 200°C-ra előmelegített sütőben, kb. 25-30 perc alatt, fóliával lazán letakarva megsütjük.

15. Hűlni hagyjuk, csak utána szeleteljük (recés pengéjű késsel).


A recept és a fázisfotók egy japán receptgyűjteményből (cookpad/taro-taro) származnak, a hozzávalók fordítása kint élő barátok segítségével készült. Köszönet érte!
Az elkészítési mód saját kútfőből, erős fantáziával...
A recept GoogleTranslator általi, igen szórakoztató fordítása pedig itt olvasható. Kérjük a hangerőt, hogy a szeretet. , hogy egy jó fürdő. Én vagyok a felelős kém.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...