2011. szeptember 23., péntek

fordított paradicsomtorta

hozzávalók (26 cm átmérőhöz):
1 ek (15 ml) olívaolaj,
200 g (9 db) gyöngyhagyma*,
300 g koktélparadicsom*,


130 g finomliszt*,
30 g mandulaliszt,
5 g porélesztő,
só, frissen őrölt bors,
100 g langyos tej*,
fél csokor tetszőleges zöldfűszer (pl. rozmaring, petrezselyem),
40 g tojássárgája + 60 g tojásfehérje
(=kb. 2 nagy vagy 3 kis méretű tojás*)

tetejére opcionálisan: rukola, bazsalikom, parmezán, olívaolaj, citromlé

A meghámozott, félbevágott gyöngyhagymákat kevés olajon, levehető nyelű serpenyőben előpirítottam, majd a hagymákat és a szintén elfelezett paradicsomokat vágott felükkel lefelé elrendeztem benne. (Elszántak meg is hámozhatják a paradicsomot: fenekükön kereszt alakban vékonyan bevágni, 15 másodperc forró víz után jeges vízben gyorsan lehűteni, héját lehúzni, csumájánál a zöld részt kivágni.) Gyöngyhagyma helyett egész fokhagyma-gerezdekkel is lehet próbálkozni.
A tészta száraz hozzávalóit elkeverem, felöntöm a tejjel, hozzádolgozom a zöldfűszert (én metélőfokhagymát használtam) és a tojások sárgáját. A fehérjéből habot verek, aminek először a harmadával fellazítom a masszát, majd fokozatosan és -lehetőség szerint- óvatosan a második és a harmadik harmadot is belekeverem. A tésztát a paradicsomok tetejére öntöm, bevizezett kanál hátával eligazítom.
180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt sül meg (levehető nyelű serpenyő híján sütőpapírral kibélelt, kiolajozott tortaformában is készíthető).
A tetejére opcionálisan pl. rukola, bazsalikom, parmezán, olívaolaj, citromlé kerülhet.

a tészta receptje a Csillagánizs Főzőiskolában, Várvizi Péter 'Nyárutó a piacon és a konyhában' című óráján hangzott el

2011. szeptember 22., csütörtök

'waldorf'-túrókrémes rozstészta

hozzávalók (2 adag):
2 ek (30 ml) olívaolaj,
fél szál póréhagyma*,
2 szál szárzeller*,
180 g cottage-cheese,
50 g dió,
só, bors,
100 g fehér szőlő* (pl. Pannónia),
125 g teljes kiőrlésű rozstészta*

A csíkokra vágott pórét és szárzellert olajon megpirítom, a krémes túrót elkeverem durvára vágott dióval, sózom, borsozom, kifőtt tésztára kanalazom, megszórom szőlővel (vagy apró kockákra vágott almával).

2011. szeptember 21., szerda

édesburgonyás-spenótos vöröslencse

hozzávalók (4-5 adag):
3 ek (45 ml) olaj,
1 nagy fej (200 g) hagyma*,
'garam masala' fűszerkeverék,
kurkuma,
chili,
só,
4 db (250 g) paradicsom*,
200 g vöröslencse*,
750 ml víz,
2 db (700 g) édesburgonya*,
2 marék spenótlevél*

A felkockázott hagymát olajon megpárolom, a fűszereket óvatosan megpirítom rajta, rögtön hozzáadom az apróra vágott paradicsomot, a lencsét és felöntöm vízzel. Amikor felforr, a fél centis hasábokra vágott édesburgonyát is beleteszem. Kis lángon főzöm. A lencse 'al dente' állagánál lekapcsolom a lángot és belekeverem a spenótleveket.

forrás: GoodFood recept

2011. szeptember 20., kedd

karfiol szumákkal és magokkal

hozzávalók (4 adag):
2 fej (2000 g) karfiol*,
100 ml olívaolaj,
só, bors,
1 db citrom*,
6 ek (90 ml) szőlőmagolaj,
20 g szezámmag*,
50 g tökmag*,
1 kk szumák,
fél csokor petrezselyemzöld*

A rózsáira szedett és kisebb darabokra vágott karfiolt olívaolajjal, sóval és borssal összeforgatva 200 fokos sütőben 30 percig sütöttem. Száraz serpenyőben világosbarnára pirítottam a szezámmagot, majd félretettem. Ugyanígy jártam el a tökmaggal is. A citrom lereszelt héjához kevertem a kifacsart levét, a szőlőmagolajat és a szumákot. A megsült karfiolt meglocsoltam az öntettel, megszórtam a magokkal, a durvára vágott petrezselyemzölddel és még egy-egy csipetnyi szumákkal.

nagyjából Hugh Fearnley-Whittingstall receptje alapján készítettem - jelentősen más arányokkal

2011. szeptember 19., hétfő

fetás-diós zöldbab

hozzávalók (4 adag):
700 g ceruzabab*,
1 citrom lereszelt héja*,
3 ek (45 ml) olívaolaj,
1 ek (15 ml) citromlé*,
fél csokor zsenge kapor*,
néhány szál menta*,
só, bors,
150 g feta,
50 g dióbél

(120 g barnarizs*)

A megtisztított zöldbabot blansírozom: 6-8 perc sós vízben történő főzés után jéghideg vízben lehűtöm, majd lecsepegtetem. Egy citrom héját lereszelem, a héjat félreteszem, a citrom felének kifacsart levéből az olívaolajjal öntetet készítek. A megszárított zöldbabot elkeverem az öntettel és a finomra vágott zöldfűszerekkel, sózom, borsozom. A tetejét megszórom fetával, durvára vágott dióval, meglocsolom még egy kis olívaolajjal, megszórom citromhéjjal. (Kevés főtt rizst is készítettem mellé.)

forrás: Hugh Fearnley-Whittingstall receptje

2011. szeptember 15., csütörtök

betűleves pestóval

hozzávalók (4 adag):
2 ek olaj,
1 fej (120 g) hagyma*,
2 szál szárzeller*,
3 db répa*,
fél póréhagyma*,
2 cső kukorica*,
1 db cukkini*,
30 g (tönköly) betűtészta*,
pesto,
só, bors

Olajon megpirítom a hagyma-szárzeller-répa felkockázott hármasát, hozzáadom a csíkokra vágott pórét, sózom, borsozom, felöntöm vízzel. Amikor felforr, a lángot visszaveszem kicsire, a levesbe szórom a tésztát, a kukoricacsőről levágott szemeket és a nem túl vékonyra szeletelt cukkinit. 5 percig főzöm. Tálaláskor a leves tetejére pestót csurgatok.

2011. szeptember 13., kedd

joghurtos sült zöldségek

hozzávalók (2 adag):
2 db piros kápia paprika*,
olívaolaj,
1 nagy fej (120 g) ezüsthagyma*,
2 db, kis méretű (400 g) padlizsán*,
150 g görög joghurt,
3 db (400 g) cukkini*,
2 gerezd fokhagyma*,
só, bors

A paprikákat meggrillezzük, dobozba tesszük, hűlni hagyjuk, majd kicsumázzuk, kimagozzuk, lehúzzuk a héját. A paprika hűsából csíkokat vágunk. A padlizsánt kockákra vágjuk, dinsztelt hagymán, kis lángon lassan megsütjük, sózzuk, borsozzuk - a padlizsán legyen krémesen átsült, a hagyma karamellizált. A cukkinit hosszában negyedeljük, a középső, magos részét kivágjuk, majd csónakformára aprítjuk, fokhagymával, kissé átpirítjuk - nagy lángon, hogy ropogós maradjon. A padlizsánt joghurttal elkeverjük.

2011. szeptember 12., hétfő

tökmagos-camembertes rakott padlizsán

hozzávalók (5-6 adag):
olívaolaj,
600 g krumpli*,
1500 g padlizsán*,
tökmag*,
só, bors,
2 db tojás*,
150 g tejföl*,
oregánó,
120 g diós camembert,
100 g koktélparadicsom*

A padlizsánokat egy centi, a krumplit fél centi vastag karikákra vágom, kiolajozott sütőbe rétegezem, a rétegeket meglocsolom olajjal, enyhén sózom, borsozom, megszórom tökmaggal. 200 fokos sütőben 40 percig sütöm, majd kiveszem, meglocsolom a tojásokkal, kevés sóval, oregánóval elkevert tejföllel. A tetejét camembert szeletekkel díszítem és további 20 percre visszadugom sülni. Tálalás előtt koktélparadicsomokkal díszítem.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...