2011. július 28., csütörtök

szecsuáni padlizsán

hozzávalók (4 adag):
2 db (700 g) padlizsán*,
3 ek (45 ml) zöldségalaplé vagy víz,
3 ek (45 ml) szójaszósz,
2 tk chilis, erjesztett szójabab paszta,
3 ek (45 ml) kínai fekete ecet (vagy balzsamecet),
2 ek (30 ml) kínai rizsbor (vagy száraz sherry),
3 tk cukor,
100 ml mogyoróolaj,
3 gerezd fokhagyma*,
30 g gyömbér - reszelve,
1 tk szecsuáni bors,
1 ek kukoricakeményítő - 2 ek vízben feloldva,
újhagyma

150 g rizs*

A szósz hozzávalóit (zöldségalaplé, szójaszósz, chilis szójabab, ecet, rizsbor, cukor) elkeverem. A padlizsánt kb. 2 centis kockákra, a fokhagymát finomra vágom, a gyömbért lereszelem.
Wokban olajat forrósítok, abban állandó kevergetés mellett aranyszínűre és puhára sütöm a padlizsánkockákat. Fokhagymával, gyömbérrel és szecsuáni borssal fűszerezem, felöntöm a szójaszószos keverékkel és a vízben feloldott keményítővel. A lángot visszaveszem, a szószt besűrítem. Rizzsel, újhagymával megszórva tálalható.

eredeti recept az appetite for china-n

2011. július 27., szerda

zöldbabos succotash

hozzávalók (3 adag):
6 db, arasznyi csöves kukorica*,
600 g zöldbab*,
150 g szójabab,
2 db (280 g) piros húsú paprika* (pl. kápia),
2 ek (30 ml) olívaolaj,
40 g vaj*,
'old bay' fűszerkeverék (mustármag, paprika, zellersó, babérlevél, fekete- és vörösbors, fahéj, szegfűszeg, jamaicai szegfűbors, szerecsendió, kardamom, szerecsendióvirág, gyömbér),


A "bajuszaitól" megfosztott csöves kukoricákat sós vízben, a csövet borító levelekkel együtt megfőztem. A kukoricacsövek és a héj eltávolítása után visszamaradó főzővízben blansíroztam a zöldbabot (4-6 perc forralás után jéghideg vízben lehűtöttem), amit lecsöpögtettem, megszárítottam. A kihűlt kukoricacsövekről a szemeket éles késsel levágtam, félretettem, a paprikát csíkokra vágtam.
A zöldségek előkészítése után nagy méretű serpenyőben olajat forrósítottam, a zöldbabot egy percig pirítottam benne, utána a többi zöldséget és a fűszereket is hozzáadva, gyakran kevergetve összesütöttem az ételt. A tűz lekapcsolása után kevés vajat morzsoltam rá.

az epicurious-on talált recept alapján készítettem

2011. július 21., csütörtök

sült padlizsán, krumpli és paneer

hozzávalók (3 adag):
paneer - 2000 ml tejből* és 5 ek citromléből,
(a savójából is tegyünk félre!)
2 db (650 g) padlizsán*,
700 g apró szemű újkrumpli*,
kb. 100-100 ml olaj (vagy ghee még jobb lenne),
30 g ghee/vaj*,
római kömény,
fél kk asafoetida (hing),
kurkuma,
chilipor,
őrölt koriander,
só,
100 ml savó*

Két liter tejből a szokásos módon paneer-t gyártottam, leszűrésekor némi savót is félretettem. A padlizsánokat nagyobb kockákra vágtam (kb. 2,5 centisekre), olajjal bőségesen meglocsoltam, 200 fokos sütőben megsütöttem. A krumpliról, ha zsenge, szivaccsal ledörzsölöm a héját, most azonban hámozásra volt szükség, majd olajban kisütöttem őket. Kihalásztam, a maradék olajban a kockákra vágott paneer-t is aranyszínűre pirítottam.
Amikor mindezekkel előkészültem, ghee-n/vajon kissé megpirítottam a fűszereket (ne égjenek meg), felöntöttem egy deci savóval, felforraltam, majd beledobáltam a megsütött padlizsánkockákat. Pár percig kevergetve tovább forraltam, amikor elég puha volt, hozzáadtam a sült krumplit és a paneer-t is. Innen már rövid összemelegítés után elkészült.

(Kurma dásza 'Ínycsiklandó vegetáriánus ételek' című könyvében szereplő recept nyomán készítettem, más technológiával és arányokkal)

2011. július 18., hétfő

pirított coleslaw

hozzávalók (2-3 adag):
2-3 ek (30-45 ml) olaj,
1 kis fej (700 g) nyári káposzta*,
5 szál répa*,
1 csokor újhagyma*,
1 gerezd fokhagyma*,
100 g majonéz,
1 púpozott tk (25 g) magos mustár,
só, bors,
fekete hagymamag (nigella),
(tönköly) pászka

A zöldségeket vékonyan felszeleteltem, majd nagy méretű serpenyőben, olajon, magas lángon, állandó kevergetés mellett kissé megpirítottam (maradjanak ropogósak). Mustárral elkevert majonézt forgattam hozzá, a tetejét fekete hagymamaggal szórtam meg. Pászkát adtam mellé.

2011. július 14., csütörtök

fokhagymás nyáritök

hozzávalók (2 adag):
1200 g nyáritök*,
só,
50 g vaj*,
1 fej (120 g) hagyma*,
2-3 gerezd fokhagyma*,
tejföl*,
olívaolaj,
petrezselyemzöld*

A tököt meghámozom, hosszában négyfelé vágom, a belső, magos részét eltávolítom, a maradék zöldséghúst hosszából újra el-elfelezem. Vékonyan felszeletelem, a szeleteket nagyobb szűrőbe teszem, több rétegben gyengén megsózom. Kb. negyed óráig állni hagyom, utána a levét kinyomkodom.
Nagy méretű serpenyőben, olvasztott vajon hagymát dinsztelek, néhány percnyi puhulás után hozzáadom a tökszeleteket, nagy lángon, néha-néha megkeverve a levét elforralom, a zöldségeket lepirítom.
Tejföllel, olívaolajjal meglocsolva, finomra vágott petrezselyemzölddel (vagy más tetszőleges zöldfűszerrel) megszórva tálalom.

2011. július 9., szombat

tihanyi termelői piac

Tihany, Kossuth Lajos utca
Akasztó-dombi parkoló
nyitva: szombatonként 8-13 óra között
















2011. július 4., hétfő

rétegezett gömbcukkini

hozzávalók:
olívaolaj,
fokhagyma*,
(gömb)cukkini*,
pesto*,
paradicsom*,
mozzarella,
só, bors

A gömbcukkinik aljából egy vékony szeletet levágtam, hogy stabilabban álljanak a talpukon, majd a paradicsomokkal és a mozzarellával együtt kb. fél centis szeletekre vágtam. A cukkiniket fokhagymás olajon, sóval, borssal megsütöttem. Pesto-val, paradicsommal+mozzarellával vagy önmagával rétegeztem. Egyenes cukkiniből nyársra húzva is készíthető.

2011. július 2., szombat

biopiac



Megnyitott az újjáépített biopiac a XII. kerület, Csörsz utcai MOM Kulturális Központ kertjében.

nyitva: szombatonként 6.30-13.00 óra között
megközelítés: a Sirály utca felől - tömegközlekedéssel a 112-es vagy 212-es busz, kocsival parkolási lehetőség a Jagelló út felőli mélygarázsban vagy felszíni a Csörsz utcában













további fotók és leírás a felújított épületről
az építészfórumon
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...