2011. június 27., hétfő

"zöldbab-spagetti"

hozzávalók (2 adag):
400 g keleti ölesbab* (kígyóbab, méteres bab),
2 ek (30 ml) olívaolaj,
1 fej (125 g) hagyma*,
1 doboz/400 g paradicsom(konzerv)*,
bazsalikomlevelek*,
só, bors,
60 g parmezán,
1 gerezd fokhagyma*

A felkockázott hagymát olajon megdinsztelem, paradicsommal pár percre összerotyogtatom, sózom, borsozom, a finomra vágott bazsalikomleveleket a tűz lekapcsolása után keverem bele. A zöldbabot megtisztítom, egészben megfőzöm, jeges vízben lehűtöm. A parmezánt lereszelem, kis kupacokba rendezem, finomra vágott fokhagymával mindegyiket meghintem, szilikonlapon vagy teflonserpenyőben 200 fokos sütőbe teszem, pirosra sütöm. Tálalás előtt a zöldbabot gőz fölött vagy kevés vajon, serpenyőben pirítva megmelegítem.

2011. június 24., péntek

kelkáposztás soba tészta

hozzávalók (4 adag):
mogyoróolaj,
40 g gyömbér,
1 fej (80 g) lilahagyma*,
5 szál répa*,
1 kis fej (570 g) kelkáposzta*,
kevés só

4 ek (60 ml) szójaszósz*,
4 ek (60 ml) mirin,
4 ek (60 ml) chili-szósz,
1 tk pirított szezámolaj

300 g 'soba' tészta (hajdinás)

A zöldségeket vékonyra szeleteljük, a gyömbért lereszeljük vagy finomra vágjuk. Először mogyoróolajon 1-2 percig a gyömbért pirítjuk meg, majd a többi zöldséget is rádobva nagy lángon, állandó kevergetés mellett néhány percig sütjük.
A szósz hozzávalóit egy kis üvegben alaposan összekeverjük.
A tésztát 3 perc alatt megfőzzük, majd hideg folyó vízben, szűrőkanálban lehűtjük.
A tésztát összekeverjük a sült zöldségekkel és az öntettel. Hidegen (is) fogyasztható.

az ihletadó GoodFood recept

2011. június 23., csütörtök

zöldfűszeres krumplisaláta

hozzávalók (4 adag):
1200 g újkrumpli*,
150 g joghurt*,
150 g majonéz,
3 szál újhagyma* (vagy 1 fej lilahagyma),
petrezselyemzöld, snidling, menta

A krumplit fél centi vastag karikákra vágva, sós vízben megfőzöm (kb. 12 perc), majd lecsöpögtetem. Az újhagymát vékonyra szeletelem, a zöldfűszereket finomra aprítom, elkeverem őket a joghurttal és a majonézzel, óvatosan összeforgatom a krumplival.

forrás: Nélkülözhetetlen vegetáriánus könyv (Vince Kiadó)

2011. június 22., szerda

mogyorós-kókusztejes zöldbab

hozzávalók (5 adag):
600 g ceruzabab*,
2 ek (30 ml) mogyoróolaj,
3 gerezd fokhagyma*,
10 szem szegfűszeg,
200 g vízigesztenye,
300 g bambuszrügy,
1 doboz (400 ml) kókusztej,
2 ek mogyoróvaj,
3 ek (45 ml) kecap manis (indonéz szójaszósz),
30 g földimogyoró*,
250 g rizs*

A zöldbabot megtisztítom, két részletben sós vízben blansírozom (forró víz, főzés 5-6 percig, lehűtés jeges vízben), majd konyharuhán szétterítve megszárítom.
Nagy méretű serpenyőben mogyoróolajat hevítek, amiben megpirítom a babot, a felszeletelt vízigesztenyét és a hosszúkás darabokra vágott bambuszrügyet - fokhagymával és mozsárban porrá zúzott szegfűszeggel. Néhány perc pirítás után felöntöm a kókusztejjel, belekeverem a mogyoróvajat és a kecap manis-t. Főtt rizs tetején, durvára vágott mogyoróval megszórva tálalom.

ez volt az ihletadó recept (de a tempeh-t az ára miatt kénytelen voltam kispórolni...)

2011. június 21., kedd

cukkinis-zöldborsós gersli

hozzávalók (6 adag):
2x2 ek (2x30 ml) olívaolaj,
1 nagy fej (170 g) hagyma*,
900 g cukkini*,
750 g hüvelyes zöldborsó* (megtisztítva 360 g),
bazsalikom,
só, bors,
300 g gersli*

2011. június 20., hétfő

falafel tzatzikivel, pitában

hozzávalók a pitához (8 db):
100 g finomliszt*,
3-4 g élesztő,
125 ml langyos víz,
195 ml hideg víz,
200 g teljes kiőrlésű búzaliszt*,
250 g rétesliszt*,
40 g porcukor,
1 tk (7 g) só

hozzávalók a falafelhez (20 db):
2 doboz (bruttó 2x400 g) konzerv csicseriborsó*,
1 fej (80 g) hagyma*,
3 szál újhagyma*,
2 gerezd fokhagyma*,
1 csokor petrezselyemzöld*,
fél kk szódabikarbóna,
chili,
koriander,
római kömény,

+olaj a sütéshez

hozzávalók a tzatzikihez (4 adag):
1000 g uborka*,
300 g görög (vagy török) joghurt,
1 gerezd fokhagyma*,
só, bors,
olívaolaj,
menta

A kovászhoz a finomliszthez hozzáadjuk az élesztő és 125 ml langyos víz keverékét, palacsintatészta állagúvá keverjük, meleg helyen másfél óráig kelni hagyjuk.

A falafel hozzávalóit aprítógépben durvára vágjuk, fél órára félretesszük pihenni.

A kovászt felöntjük 195 ml hideg (de nem jéghideg) vízzel, a tk. lisztet, a réteslisztet és a sót összekeverjük, majd belekeverjük a kovászt, a tésztát alaposan begyúrjuk-dagasztjuk. Egy óráig pihentetjük.

A falafel masszájából diónyi golyókat formázunk, melyeket olajjal megkenünk, 200 fokos sütőben megsütünk.

A pita tésztáját nyolc egyenlő részre vágjuk, golyókat formázunk belőle. A sütőt 220-230 fokra előmelegítjük. A tésztagombócokat kb. 5 mm vékonyságúra nyújtjuk, kettesével sütőlapra rakva, 5-8 perc alatt megsütjük.

Az uborkát meghámozzuk, a középső, magos részt kivágjuk, a húsát kis lyukú reszelőn lereszeljük. Szűrőbe tesszük, a levét kinyomjuk - felhasználhatjuk például uborkafröccs készítéséhez. Gyengén megsózva fél óráig állni hagyjuk, utána ismét kinyomkodjuk, elkeverjük a joghurttal, az összezúzott fokhagymával, sóval, borssal, esetleg mentával. Tetejét meglocsoljuk olívaolajjal.

(a Szakácsok könyvében szereplő receptek mentén készítettem)

2011. június 17., péntek

káposztás fehérbab

hozzávalók (5-6 adag):
3 ek (45 ml) olaj,
2 fej (155 g) hagyma*,
3 db (300 g) krumpli*,
1 fej (1500 g) káposzta*,
2 doboz (nettó 2x240 g) fehérbab konzerv,
majoranna,
só, bors

A hagymát megdinsztelem, az apró kockákra vágott krumplit lassan megsütöm rajta, majd (az edényméretből adódóan, szükség esetén több részletben) hozzápirítom a káposztát, fűszerezem és belekeverem a leöblített babot.

ötlet a SteamyKitchen-ről

2011. június 16., csütörtök

pesto-s kelkáposzta

hozzávalók (6 adag):
100 g dió* és/vagy mandula,
2 csokor bazsalikom,
2 gerezd fokhagyma,
150 ml olívaolaj,
100 g parmezán sajt,
só, bors

2 ek (30 ml) olívaolaj,
1 fej (115 g) hagyma*,
fél fej (400 g) kelkáposzta*,
500 g teljes kiőrlésű linguine tészta*

A pesto-hoz a bazsalikom leveleit lecsipkedem, aprítógépben felvágom, hozzádolgozom a diót, a felszeletelt fokhagymát, belecsurgatom az olajat, hozzáreszelem a parmezánt. Szükség szerint sózom, borsozom. Dinsztelt hagymán párolt kelkáposztához keverve tettem a főtt tészta tetejére.

2011. június 15., szerda

karfiol+vöröslencse curry

hozzávalók (6 adag):
500 g vöröslencse*,
olaj,
2 fej (185 g) vöröshagyma*,
3 szál répa*,
1 fej (800 g) karfiol*,
250 g hüvelyes zöldborsó*,
'korma curry' fűszerkeverék (koriander, chili, fokhagyma , gyömbér, feketebors, fehérbors, kurkuma, cukor, római kömény, szerecsendióvirág, fahéj, hagyma),
só,
50 g kesudió

A lencsét bő, sós vízben, kis lángon, 10 perc alatt megfőzöm, utána lecsöpögtetem, félreteszem.
A zöldségeket olajon, nagy lángon, állandó kevergetés mellett megpirítom (ha a serpenyőméret szükségessé teszi, két adagra szétválasztva, hogy maradjon hely kevergetni).
A lencsére öntve, kesudióval megszórva tálalom.

2011. június 14., kedd

soparnik (horvát mángoldos pite)

hozzávalók (4 adag):
250 g finomliszt*,
125 g teljes kiőrlésű búzaliszt*,
125 g teljes kiőrlésű rozsliszt*,
(vagy mindezek helyett 500 g finomliszt),
10 g só,
3 ek (45 ml) olívaolaj,
300 ml víz
+liszt a nyújtáshoz

1000 g mángold*,
1 csokor újhagyma*,
1 csokor petrezselyemzöld*,
2 ek (30 ml) olívaolaj,
só, bors

4 gerezd fokhagyma*,
2 ek (30 ml) olívaolaj

A háromféle lisztet és a sót elkeverem, hozzáöntöm az olívaolajat és a vizet, majd lágy tésztát gyúrok belőle. Egy órára félreteszem pihenni, közben elkészítem a tölteléket. A mángoldleveleket megmosom, a vizet lerázom róluk, a húsos, fehér levélnyelet eltávolítom - mivel túl sok vizet eresztene. A leveleket kisujjnyi széles csíkokra vágom, összekeverem a felkarikázott újhagymával, a finomra vágott petrezselyemmel, az olívaolajjal. Sóval, borssal ízesítem. A fokhagyma gerezdeket finomra vágom és két evőkanál olívaolajba keverem.
A tésztát négy egyenlő részre osztom, lisztezett felületen vékonyra (kb. 2 mm) nyújtom, a sodrófára feltekerve kiolajozott tepsibe emelek egyet. Ráteszem a mángoldos töltelék felét, a tetejére egy másik tésztalapot, a szélét körben összesodrom. 200 fokos sütőben 30-35 perc alatt ropogósra sütöm. A sütőből kiszedés után a tetejét megkenem fokhagymás olívaolajjal. [Utána a maradék tésztával és mángolddal ugyanez még egyszer.]

a profik így csinálják

2011. június 10., péntek

tavaszi zöldségfasírt

hozzávalók (5 adag, 21 db):
1 doboz (bruttó 400 g, nettó 240 g) konzerv csicseriborsó*,
200 g (megtisztítva 90 g) hüvelyes zöldborsó*,
1 csomag újhagyma*,
1 csokor petrezselyemzöld*, bazsalikom, kakukkfű,
2-3 gerezd újfokhagyma,
180 g répa*,
(1-)2 db tojás*,
3 ek (80 g) teljes kiőrlésű búzaliszt*,
harissa, só

3 ek (45 ml) olaj,
600 g újkrumpli*,
só,
1 fej római saláta*

A leöblített csicseriborsót, a megtisztított zöldborsó szemeket, a felkarikázott újhagymát, a nagyjából felvágott zöldfűszereket aprítógépben darabosra "daráljuk", utána hozzáreszeljük a répát, belekeverjük a tojásokat, a lisztet, sózzuk, fűszerezzük. A masszából diónyi gombócokat formázunk, amiket kiolajozott tepsibe sorakoztatunk, 190 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, 20 perc után megfordítjuk és további 10-15 percig sütjük.
Serpenyőben, olajon sütött egész újkrumplit és salátát tálalhatunk mellé.

Lila Füge receptjét készítettem el, kis változtatásokkal

2011. június 9., csütörtök

cukkinis bulgur

hozzávalók (6 adag):
250 g bulgur*,
3 ek (45 ml) olaj,
300 g hüvelyes keverék
(borsó, szójabab, lóbab, cukorborsó),
1 csokor újhagyma*,
800 g cukkini*,
marokkói fűszerkeverék (római kömény, koriander, só, bors, petrezselyemzöld, chili, fahéj, kurkuma, gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg, kardamom, korianderzöld, narancsolaj),

A bulgurt bő, sós vízben 10 perc alatt megfőzzük, utána leszűrjük és összekeverjük az olajon, nagy lángon megpirított zöldségekkel.

2011. június 8., szerda

kecskesajtos zöldbabterrine

hozzávalók (6 adag):
(600-)800 g ceruzabab*,
100 g zöldfűszeres kecskesajt,
250 g mascarpone,
6 db nagy mángoldlevél*,
só, bors

1 fej jégsaláta*,
500 g répa*,
60 ml olívaolaj,
20 ml citromlé,
1 tk magos mustár,


A zöldbabot megmosom, végeit levágom. Két adagban, sós vízben 6-7 percig főzöm, majd jéghideg vízben rögtön lehűtöm (blansírozom). A kecskesajtot elkeverem a mascarponéval, kevés sóval. Egy gyümölcskenyér vagy terrine formát hosszában kibélelek folpackkal, egy másikat pedig keresztben megkenek kevés kecskesajtkrémmel, a forma aljának szélességében (nem könnyű, de nagyjából elég). Belerakom a formába, egy réteg zöldbabot teszek rá, újra kenem - és ezt a rétegezést folytatom minél szorosabban, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Kanál hátával lehet kicsit tömöríteni. Ha kész, ráhajtom a folpackot jobbról-balról, aztán hosszában is. Ekkor még egyszer megnyomorgatom -ezúttal kézzel-, ha szükséges, hosszirányban is lehet a forma egyik végéhez igazítani, a lényeg, hogy jó tömör legyen (a képen látható példány jobb alsó sarkában levő sűrűség lenne a cél). Néhány órára hűtőbe teszem keményedni.
A mángoldról levágom a levélnyelet, a leveleket 30 másodpercig blansírozom (forró víz, jeges víz), majd kiterítem lecsöpögni. Konyhai papírtörlővel is lehet óvatosan szárítani. Ha ezzel megvagyok, kicsomagolom a kecskesajtot babot a folpackból, veszek egy tisztát, átfedéssel ráfektetem a mángold leveleket, arra a terrine-t (a majdani teteje alulra kerüljön) és a folpack segítségével két oldalról ráhajtom a leveleket. Újabb szoros visszacsomagolás után még egy kis hűtés következik.
Éles késsel szeletelem, zöldsalátához tálalom.

2011. június 7., kedd

kelkáposztás quiche

hozzávalók a tésztához (3 pitényi):
250 g finomliszt*,
250 g teljes kiőrlésű búzaliszt*,
250 g vaj*,
10 g só,
1 db közepes méretű tojás*,
3 ek (45 ml) hideg víz

hozzávalók a töltelékhez (2 pitéhez):
olaj,
1 fej hagyma*,
1 fej kelkáposzta*,
só, bors,
provence-i fűszerkeverék,
4 db tojás*,
250 ml tejszín,
kevés só

A kétféle lisztet és a sót egy nagy tálban elkevertem, felkockázva beledobáltam a vajat, majd gyors mozdulatokkal összemorzsoltam. Amikor kezdett a nedves homokhoz hasonlatossá válni, hozzákevertem egy tojást is. Ettől még mindig nem állt össze, ezért kevés víz hozzáadása is szükségessé vált (evőkanalanként adjuk hozzá, csak amennyit minimálisan kell!). Három részre osztottam, a részekből gombócokat gyúrtam, amiket folpackba csomagolva egy órára hűtőbe tettem. (Kétharmadát használtam el, a maradékot lefagyasztottam.)
Amíg a tészta lehűlt, a káposztát vékony csíkokra vágtam, majd dinsztelt hagymán sóval, borssal megpároltam. Amikor kezdte elveszteni a tartását, levettem a tűzről, megszórtam provence-i fűszerkeverékkel és félretettem. A tojásokat villával kissé felvertem, hozzákevertem a tejszínt.
Két tésztagombócot lisztezett felületen kinyújtottam, piteformába tettem, a lyukakat betapasztgattam. 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel 15 percig vakon sütöttem (sütőpapírral béleltem és nehezékként sütőbabbal lenyomatva elősütöttem), majd további 5 percig a babok és a papír nélkül, utána pedig a kelkáposztával és a tojás-tejszín keverékkel megtöltve 18 percig (amíg a teteje aranyszínű lett).

2011. június 6., hétfő

kedgeree lazaccal

hozzávalók (4 adag):
olaj,
1 fej hagyma*,
14 db curry levél,
4 szem zöld kardamom,
fahéj,
300 g barna basmati (vagy más hosszú szemű) rizs*,
kurkuma,
300 ml tej*,
450 ml víz,
só,
50 g vaj*

olaj,
2 fej hagyma*,
2 db tojás*,
250 g (vad)lazac,
korianderzöld,
1 db lime*

Olajon megpároltam egy fej, apróra vágott hagymát a szétmorzsolt curry levelekkel, a mozsárban megtört kardamom magokkal és némi fahéjjal. Pár perc után hozzáadtam a rizst és egy percig tovább pirítottam, majd megszórtam kurkumával, sóztam, felöntöttem tejjel és a vízzel. Kis lángon, résnyire nyitva hagyott fedővel megfőztem, néha kevertem rajta egyet-egyet, mert a tej miatt buborékok nőttek a tetején. Amikor a rizs az összes levet magába szívta, lehúztam a lángról, belekevertem a felkockázott vajat és lefedve hagytam tovább puhulni.
A hagymát hosszában elfeleztem, majd félkörökre szeleteltem és olajon, lassú lángon ropogósra sütöttem. A tojásokat keményre főztem, a lazacot kevés sóval és borssal megsütöttem, a koriander zöldjét finomra vágtam, majd mindezeket a rizs tetejére szórva tálaltam.

nagy vonalakban a GoodFood receptjét követtem

2011. június 3., péntek

kakukkfüves-répás paradicsomszósz

hozzávalók (6 adag):
olívaolaj,
190 g lilahagyma*,
8 szál répa*,
kakukkfű,
só, bors,
2 doboz (2x400 g) paradicsomkonzerv*,
300 g cukkini*,
3 gerezd fokhagyma*,
500 g tönkölytészta*

A répát lereszelem, majd a hagymával olajon lepirítom. Hozzáadom a sót, borsot, kakukkfüvet, paradicsomot és a ragut összefőzöm. Tetejére fokhagymával olajon megsütött cukkinikarikákat szórtam.

2011. június 2., csütörtök

tonhalas töltött kelkáposzta

hozzávalók (6 adag):
200 g barna rizs*,
fél fej (500 g) kelkáposzta*,
1 doboz olajos tonhalkonzerv,
3 fej lilahagyma*,
borsikafű (csombor),
só, bors,
tejföl

Egy nagy kelkáposzta hat külső levelét 3-3 percig blansírozom (forró vízben megfőzöm, majd jéghidegben gyorsan lehűtöm), lecsöpögtetem, a vastag erét kivágom, félreteszem. A blansírvízből 650 ml-t kiveszek (a többit egy fél pohárnyitól eltekintve kiöntöm), ebben a rizst kis lángon, fedő alatt puhára párolom. A káposzta felét elnegyedelem, torzsát kivágom, a leveleket csíkokra metélem. A tonhalkonzerv olaján a hagymát megdinsztelem, majd a kelkáposztaleveleket hozzáadom, sózom, borsozom. Addig pirítom, amíg a levelek összeesnek, megpuhulnak (kevés főzővizet lehet alá önteni). Csak akkor szórom meg a borsikafűvel, amikor a káposzta elkészült - mert a túl nagy hőtől megkeseredhet. Hozzákeverem a tonhalat és a rizst, majd a blansírozott levelekbe csomagolva tálalom. Kis tejföl mehet a tetejére.

2011. június 1., szerda

fokhagymás-joghurtos spenót

hozzávalók (2 adag):
600 g spenót*,
olívaolaj,
3+1 gerezd fokhagyma*,
400 g török joghurt (10% zsírtartalmú),
só, bors,
paprika,
fenyőmag

készült: ahogy Chili&Vaniliánál írva van
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...