2011. március 31., csütörtök

medvehagymás-túrós penne

hozzávalók (6 adag):
500 g teljesőrlésű tönköly penne*,
200 g zöldfűszeres túró*,
250 g tehéntúró,
200 g tejföl*,
1 csokor medvehagyma*,
só, bors

2011. március 30., szerda

brokkolis pizza


hozzávalók (4 adag):
500 g teljes kiőrlésű búzaliszt*,
1 csomag (7 g) szárított élesztő,
350 ml langyos víz,
fél kk cukor*,
só,

600 g brokkoli*,
300 g paradicsompüré*,
200 g mozzarella,
só, bors

2011. március 29., kedd

répás-kukoricás csicseriborsó curry

hozzávalók (3 adag):
2 ek (30 ml) olaj,
1 fej (60 g) sonkahagyma*,
250 g répa*,
100 g kukorica*,
1 doboz (400 g) csicseriborsó konzerv,
enyhe curry fűszerkeverék,
1 doboz (400 g) kókusztej,
só, bors

2011. március 28., hétfő

mángoldos rizs

hozzávalók (3 adag):
200 g barna rizs*,
2 ek (30 ml) olaj,
2 fej (125 g) sonkahagyma*,
2 gerezd fokhagyma*,
800 g mángold*,
30 g saláta-magkeverék (napraforgó, tökmag, fenyőmag)

2011. március 25., péntek

vega sheperd's pie

hozzávalók:
1000 g krumpli*,
50 g vaj*,
100 ml tej*,
szerecsendió,
só, bors,
250 g lencse*,
2 db babérlevél,
2 ek (30 ml) olaj,
250 g zellergumó*,
350 g répa*,
160 g lilahagyma*,
2 gerezd fokhagyma*,
80 g sűrített paradicsom,
kakukkfű,
só, bors,
80 g vörös cheddar - reszelve

GoodFood recept alapján készült

2011. március 24., csütörtök

spenótos-fetás quinoa

hozzávalók:
200 g quinoa*,
2 ek olaj,
5 szál újhagyma*,
600 g fagyasztott leveles spenót*,
2 gerezd fokhagyma*,
1 kisebb szál (150 g) jégcsapretek*,
250 g feta sajt,
só, bors

újabb GoodFood recept alapján (spenóthányad felturbózva)

2011. március 23., szerda

vegyes ZÖLDségek dióval

hozzávalók:
450 g kelbimbó,
2 kis fej (630 g) kelkáposzta*,
150 g zöldborsó,
2 ek (30 ml) olaj,
100 g salotta,
borsikafű,
só, bors,
80 g dió*

ihletadó GoodFood recept

2011. március 22., kedd

vöröslencse köfte

hozzávalók (6 adag):
400 g vöröslencse*,
130 g kuszkusz*,
1 közepes (85 g) hagyma*,
2 gerezd fokhagyma*,
olaj,
római kömény,
80 g paradicsompüré,
2 ek paprikakrém* (pl. sóval eltett, darált: Édes Rózsa vagy Csípős Rózsa),
1 csokor petrezselyemzöld*,
1 csokor korianderzöld,
bors

1 fej jégsaláta,
olívaolaj,
citrom*

A lencsét megfőzzük, még forrón hozzákeverjük a kuszkuszt is, fedő alatt hagyjuk megduzzadni. Közben olajon megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát. Az ízesítőket a lencséhez adjuk, hagyjuk kihűlni. (A paprikakrém erősen sós lehet, érdemes kóstolni és óvatosan adagolni!) A masszából hosszúkás gombócokat formázunk, salátába csomagolva, olívaolajjal, citromlével meglocsolva fogyasztjuk.

Hétköznapi Ínyenc receptjét főztem meg

2011. március 21., hétfő

zöldborsós batyu

hozzávalók a csomagokhoz:
400 g zöldborsó*,
250 g ricotta (esetleg túró*),
70 g parmezán,
15 ml szezámolaj,
30 ml olívaolaj,
1 citrom héja*,
só, bors,
250 g wonton tészta (kb. 50 lap, 10x10 cm)

hozzávalók a mártogatóshoz:
60 ml szójaszósz*,
10 ml szezámolaj*,
15 ml citromlé*,
20 g gyömbér

A borsót pár percig főzzük, langyosra hűtjük, aprítógépben pürésítjük, elkeverjük a többi hozzávalóval. A tésztalapok közepére egy-egy teáskanálnyi masszát adagolunk, a szélét bevizezzük, összetapasztjuk. A batyukat kívülről vékonyan megkenjük olajjal, 175 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük (amíg a széle enyhén pirulni nem kezd). Szójaszószos öntetben mártogathatjuk.

recept a White On Rice Couple-ről

2011. március 18., péntek

mogyorós zabfasírt répa-körte-zeller salátával

zabfasírt hozzávalók (12 db):
200 g apró szemű zabpehely,
200 g földimogyoró - durvára darálva,
2 kk szódabikarbóna,
provence-i fűszerkeverék,
só, bors,
4 ek (60 ml) olaj,
200 ml zabtejszín*

Szárazakat elkeverjük, hozzáadjuk a nedveseket, muffintepsi  alaposan kiolajozott mélyedéseibe kanalazzuk, 200 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.

saláta hozzávalók (4 adag):
250 g répa*,
250 g szárzeller*,
3 db téli körte*,
150 g (szója)joghurt*,
2 tk magos mustár,
10 g mák* - egész szemek, darálás nélkül,
só, bors

Zöldségeket vékony csíkokra vágjuk, öntettel elkeverjük.

saláta ötlete a steamy kitchen-ről

2011. március 17., csütörtök

lencsesaláta brokkolival

hozzávalók (6 adag):
350 g lencse* - éjszakára beáztatva,
2 db babérlevél,
2 fej (900 g) brokkoli*,
300 g hüvelyes-keverék (szójabab, zöldborsó, cukorborsó, lóbab),
1 db (100 g) piros paprika* (vagy 1-2 db chili),


40 ml alacsony sótartalmú szójaszósz,
30 ml szezámolaj*,
1 citrom héja és leve*,
1 gerezd fokhagyma*,
30 g gyömbér,
(1 ek méz)

Az előzetesen beáztatott lencsét leöblítjük, friss vízben, két babérlevél társaságában megfőzzük. A brokkolit rózsáira bontjuk, majd blansírozzuk (pár perc főzés után jéghideg vízben lehűtjük). A főzővízben a hüvelyes-keveréket is megfőzzük. Mindent lecsöpögtetünk, közben összeállítjuk a dresszinget. Vékony szeletekre vágott chilivel ízesíthetjük vagy piros színű paprikával ellenpontozhatjuk a sok zöldet.

(GoodFood recept alapján)

2011. március 16., szerda

francia leves

hozzávalók (3-4 adag):
50 g vaj*,
fél fej (600 g) káposzta*,
1 db karalábé* (levelei is),
4 db (270 g) kisméretű zellergumó*,
6 szál (320 g) répa*,
2 ek liszt*,
(250-)1000 ml zöldségalaplé*,
szerecsendió virág,
só, bors

"Végy egy szép tömött fej édes káposztát, kalarábét, zellert, sárgarépát, s mind hosszában megmetélvén, pergeld írósvajban vagy lúdzsírban fél óráig, de meg ne égesd; hints reá két kanál lisztet; pergeld még egy kevéssé; tégy bele sót, borsot, szerecsendió-virágot; ereszd fel marhahúslevessel, s forrald fel jól, míg a zöldség meg nem puhul."

kalarábé=karalábé,
pergel=pörköl

(forrás: Czifray István: Magyar Nemzeti Szakácskönyv - A Magyar Gazdasszonyok Számára /1829/)

megjegyzés: a fél óra helyett csak néhány perc pergelés is megfelelt nekem...

2011. március 11., péntek

meleg kínai kel saláta

hozzávalók (4 adag):
1 fej (900 g) kínai kel*,
olaj,
1 csomó újhagyma*,
7 szál (400 g) répa*,
200 g kukorica*,
zöldborsócsíra*,
citromlé,
só, bors

Nagy lángon, állandó kevergetés mellett megpirítjuk az újhagymát, a répát és a kukoricát. Félretesszük, majd a kínai kelt is megpirítjuk kissé: épp csak megmelegedjen, de ne tottyosodjon össze. Tálaláskor megszórjuk a borsócsírával és citromlevet csurgatunk rá.

2011. március 10., csütörtök

spenótos-brokkolis orecchiette

hozzávalók (4 adag):
1 doboz szardella,
2 gerezd fokhagyma*,
chilipaprika,
600 g brokkoli*,
150 g spenót*,
320-400 g orecchiette ('fülecske' tészta),
só, bors,
olívaolaj

A brokkolit rózsákra bontjuk, blansírozzuk (forró, sós vízben 1-2 percig főzzük, majd jéghideg vízben lehűtjük), lecsöpögtetjük. A hátramaradt blansírvízben a tésztát megfőzzük. Közben a szardella olaján megpirítjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát és a chilit, majd megpároljuk rajta a spenótot és a brokkolit. Tálaláskor locsolhatunk még rá extra olívaolajat.

2011. március 9., szerda

csicseriborsó paradicsommal és spenóttal


hozzávalók (4 adag):
250 g száraz csicseriborsó* - éjszakára beáztatva,
olaj,
1 közepes fej (90 g) hagyma*,
2 gerezd fokhagyma*,
40 g gyömbér,
1-2 chilipaprika,
kurkuma,
garam masala,
római kömény,
1 doboz (400 g) konzerv paradicsom - vagy nyáron 4 db friss,
150 g mélyhűtött (szerencsés esetben friss) leveles spenót

Az előzetesen beáztatott csicseriborsót tiszta vízben, kevés sóval lassú tűzön előfőzzük. A hagymát puhára pároljuk, majd a fokhagymával, gyömbérrel és chilivel tovább sütjük. A fűszereket rászórva kicsit pirítjuk, majd felöntjük a paradicsommal és kevés (kb. 1 dl) vízzel. Összeforraljuk, hozzáadjuk a csicseriborsót, végül a spenótot és néhány percig rotyogtatjuk, míg kissé elforrja a levét.

(GoodFood recept alapján készült)

2011. március 8., kedd

paszternákos dió-gesztenye sült


hozzávalók (4-6 adag):
olaj,
3 fej (210 g) hagyma*,
zsályalevelek,
200 g előfőzött, tisztított gesztenye,
100 g dió*,
100 g zsemlemorzsa (vagy pászka),
2 db tojás*,
szerecsendió virág,
só, bors

500 g áfonya,
550 g paszternák*

A hagymát olajon, kis lángon puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott zsályaleveleket és azokkal is pirítjuk további egy percig. A gesztenyét és a diót aprítógépben durva morzsásra daraboljuk, majd hozzákeverjük a hagymához. Adunk hozzá zsemlemorzsát is, sózzuk-borsozzuk, szerecsendió virággal fűszerezzük és a végén belekeverjük a tojásokat is.
Az áfonyát cukor nélkül forralva besűrítjük. A paszternákokat meghámozzuk, félbe vágjuk és a kenyérforma aljához méretezzük. Forró, sós vízben 3,5 percig főzzük, kiemeljük, lecsepegtetjük. A lehulló darabkákat is főzzük meg, azokat apróra vágva keverjük a gesztenyés-diós masszához.
Egy szélesebb kenyérformát (az enyém 12x23 cm-es volt) béleljünk ki sütőpapírral, olajozzuk be, majd a vágott felükkel lefelé, váltakozó irányba forgatva béleljük ki a forma alját a paszternákokkal. Erre kenjük a massza kisebbik felét, kanál hátával csömöszöljük, simítsuk el. Középső rétegnek egyengessük rá az áfonyaszószt, majd takarjuk be a maradék masszával. Ismét tömörítsük, simogassuk. 180 fokra előmelegített sütőben, alufóliával lefedve, egy óráig süssük. Kiborításához tegyünk tálat a tetejére, majd óvatosan, de határozott mozdulattal fordítsuk át. Tálalásához olajban zsályaleveleket süthetünk.

GoodFood recept sós irányba elvitt, tejmentes változata

2011. március 7., hétfő

fenyőmagos töltött kelkáposzta

hozzávalók (2-3 adag):
kb. 15-20 külső kelkáposzta levél*,
olaj,
1 kis fej (40 g) hagyma*,
150 g barnarizs*,
150 g szójabab,
50 g aszalt sárgabarack,
'ras el hanout' fűszerkeverék,
só, bors

A rizst dinsztelt hagymán, 300 ml vízben előfőzzük. A kelkáposztaleveleket sós vízben blansírozzuk (néhány percnyi főzés után hideg vízbe merítve lehűtjük), majd a vastag ereket kivágjuk, a leveleket lecsöpögtetjük. A szójababot néhány kanál vízzel megpároljuk. A rizst elkeverjük a szójababbal, az apró kockákra vágott aszalt sárgabarackkal és fűszerezzük, majd a kelkáposzta-levelekbe csomagoljuk. Tálalás előtt a batyukat néhány apróra vágott, belső kelkáposztalevélre helyezzük, vizet öntve alá, fedő alatt készre pároljuk.

2011. március 4., péntek

lila coleslaw vegán majonézzel

hozzávalók:
1 kis fej (560 g) lilakáposzta*,
7 szál (350 g) répa*,

100 ml szójatej*,
50 ml olívaolaj,
150 ml napraforgóolaj,
2 gerezd fokhagyma*,
só, bors

A majonézhez a szójatejet mérőpohárba tesszük, botturmixszal habosítani kezdjük, majd folyamatos keverés közben óvatosan hozzácsurgatjuk az olajok keverékét. Addig keverjük, míg besűrűsödik, ekkor fokhagymával, sóval és borssal ízesítetjük. A lereszelt zöldségekhez forgatjuk.

cheddar-kecskesajt kenyér


hozzávalók (24 cm hosszú formához):
250 g teljes kiőrlésű rozsliszt*,
1 tk sütőpor,
só, bors,
3 db tojás*,
85 ml tej*,
85 ml olívaolaj,
85 g cheddar,
60(-100) g zöldfűszeres kecskesajt,
fél csokor petrezselyemzöld*,
100 g dió*

A diót száraz serpenyőben megpirítjuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval és a borssal, a tojásokat a tejjel és az olajjal. A két keveréket óvatosan összedolgozzuk, majd durván belereszeljük vagy belemorzsoljuk a sajtokat, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet és az egész, pirított diószemeket. Kivajazott kenyérformába öntjük, tetejét elsimítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt megsütjük. Sütés után kiborítjuk, rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.

2011. március 3., csütörtök

spumoni cake

piskóta hozzávalók (genoese sponge):
4 db tojás*,
200 g cukor*,
130 g finomliszt*,
1 citrom héja* - lereszelve,
80 g olvasztott vaj* - lehűtve

krém hozzávalók:
2 egész tojás*,
2 tojás sárgája*,
150 g cukor*,
65 g finomliszt*,
375 ml tej*,
1 ek vaj*,
1 kk vaníliakivonat,
1 ek brandy (vagy rum, vagy kávélikőr)

kell még:
125 ml brandy (vagy rum, vagy kávélikőr),
125 ml espresso,
2-3 ek kakaópor

A piskótához a tortaformát kivajazzuk, liszttel bepúderezzük, a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásokat a cukorral habosra verjük, óvatosan belekeverjük a lisztet és a citromhéjat, majd óvatosan az olvasztott vajat is. 23 centi átmérőjű, kapcsos tortaformában, kb. 35 perc alatt megsütjük.

A krémhez a tojásokat és a sárgákat felverjük, összekeverjük a cukorral és a liszttel. Óvatosan, apránként adagolva belekeverjük a tejet is, majd vastag fenekű (öntöttvas) serpenyőben vagy nagy méretű fazékban kis lángon, folyamatosan, tempósan kevergetve főzzük. Ha a krém besűrűsödött, a tűzről levéve hozzákeverjük a maradék alapanyagokat. Hűlni hagyjuk, néha megkeverjük, hogy ne bőrösödjék.

Amikor minden kihűlt, a piskótát kettévágjuk. Az alsót meglocsoljuk a brandy-kávé keverék harmadával (ne áztassuk el túlságosan, mert ennek a rétegnek kell a többi súlyát tartania!), rákenjük a krémet, rátesszük a felső lapot, majd ezt is átáztatjuk a maradék folyadékkal. Ennek sikeres abszolválásához nem árt kevéssé púpos piskótát sütni - különben a kávé nem szívódik be a tésztába, hanem lecsurog a tetejéről...

30-60 perc várakozás után szórjuk meg cukrozatlan kakaóporral. Tegyük hűtőbe, másnap, tálalás előtt, ha a kakaó átázott, igazításképp szórhatunk rá még egy keveset. (A fotón plusz marcipán díszítéssel látható.)

fűszeres gyökérzöldség-lencse ragu

hozzávalók:
olaj,
2 fej (120 g) hagyma*,
3 gerezd fokhagyma*,
3 db (380 g) paszternák*,
5 db (450 g) répa*,
1000 g krumpli*,
enyhe curry fűszerkeverék (római kömény, koriander, kurkuma, gyömbér, édeskömény, szegfűszeg, lepkeszegmag, bors),
só, bors,
150 g vöröslencse*,
joghurt*,
korianderzöld

A hagymát és a fokhagymát közepes lángon puhára pároljuk, majd a lángot felcsavarjuk és a hozzáadott többi zöldséget folyamatos kevergetés közben megpirítjuk. Fűszerezzük, majd felöntjük 1000 ml vízzel (vagy zöldség alaplével - ha van), kis lángon főzzük tovább. Amikor a krumpli kezd megpuhulni, beleszórjuk a lencsét is és addig főzzük, míg minden meg nem fő és a szósz kissé sűrűbbé nem válik. A koriander nagyobb részét belekeverjük, a maradékot tálaláskor, a joghurttal tesszük a tetejére.

(GoodFood recept alapján)

2011. március 2., szerda

lilahagymás pite


hozzávalók (3 adag):
olaj,
900 g lilahagyma*,
kakukkfű,
só, bors

80 g vaj*,
200 ml tej*,
2 tojás*,
1 kk mustár,
100 g kemény kecskesajt - reszelve,
250 g finomliszt*,
1 tk sütőpor,


A kisebb hagymákat negyedelve, a nagyobbakat hat felé vágva olajon puhára pároljuk, közben sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel fűszerezzük. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet, a mustárt és a tojásokat. A lisztet elkeverjük a sütőporral, sóval és belereszeljük a sajt kétharmadát. Piteformát kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a hagymát, rámorzsoljuk a maradék sajtot. A lisztes és a tojásos keveréket összedolgozzuk, a hagymára öntjük. 200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

Doctor Pepper receptje alapján készítettem, módosított arányokkal

2011. március 1., kedd

krupnik


hozzávalók (4 adag):
350 g fehérbab* - éjszakára beáztatva,
olaj,
1 fej (80 g) hagyma*,
2 szál (80 g) szárzeller*,
4 szál (240 g) répa*,
100 g gersli* (árpagyöngy),
2 babérlevél,
500 g csiperke (vagy méginkább erdei gomba - ha van),
kakukkfű,
só, bors

Az apróra vágott zöldségeket olajon megpirítjuk, fűszerezzük, majd az előzetesen beáztatott babot és a gerslit hozzáadva felöntjük 1000 ml vízzel. Két babérlevél társaságában, kis lángon puhulásig főzzük. A tetejére pirított gombát tehetünk.

recept innen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...