2011. február 28., hétfő

karfiol korma


hozzávalók (6 adag):
100 g vaj*,
2 fej (130 g) hagyma*,
6 gerezd fokhagyma*,
30 g gyömbér,
100 g kesudió*,
garam masala,
1 kis fej (400 g) karfiol*,
4 szál (400 g) répa*,
5 db (450 g) krumpli*,
kurkuma,
római kömény,
só, bors,
chili paprika,
5 szem kardamom,
400 ml kókusztej

350 g barnarizs*

Kb. 30 g vajon megpirítjuk a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a kesudiót, garam masalával fűszerezve. Egy másik, nagyobb serpenyőben a maradék vajon megsütjük a zöldségeket, kurkumával, római köménnyel, chilivel, sóval, borssal. Összekeverjük a hagymás kesuval, felöntjük kókusztejjel, rotyogtatjuk, míg a krumpli átpuhul és a szósz kissé besűrűsödik. Korianderlevelekkel megszórva, barna rizzsel tálaltam.

Tomi lényegretörő utasításai szerint készült, csirke nélkül

2011. február 25., péntek

kelkáposztás-tonhalas spagetti

hozzávalók (4 adag):
olívaolaj,
1 fej (80 g) hagyma*,
1 kis fej (200 g) kelkáposzta*,
2 doboz tonhalkonzerv,
30 g kapribogyó,
só, bors
400 g durumtészta*

2011. február 24., csütörtök

rozsfasírt joghurtos céklával


hozzávalók a fasírthoz (18 db):
300 g rozs* - éjszakára beáztatva,
120 g dió*,
1 fej (80 g) hagyma*,
4 gerezd fokhagyma*,
50 g teljes kiőrlésű rozsliszt*,
2 db tojás*,
(1 csokor petrezselyemzöld)
só, bors
+ olaj a sütéshez


hozzávalók a céklához (6 adag):
1800 g cékla*,
2 gerezd fokhagyma*,
150 g joghurt*,


A legalább egy éjszakára beáztatott rozsszemeket sós vízben puhára főzzük, elkeverjük a durvára vágott dióval és a többi hozzávalóval. A masszából fasírtokat formázunk, olajban kisütjük.
A céklákat alufóliába csavarva, 180 fokos sütőben kb. egy óra alatt puhára sütjük. Az átsült, langyosra hűlt céklákat meghámozzuk, feldaraboljuk, joghurttal elkeverjük, sóval, fokhagymával ízesítjük.

Niki receptje a Sajtkukacról

2011. február 23., szerda

mákos kölesmuffin


hozzávalók (12 db):
150 g köles*,
2 ek (30 ml) olaj,
50 ml (rizs)tej*,
2 db tojás*,
fél citrom leve,
1 citrom héja* - lereszelve,
120 g mák - darálva,
150 g teljes kiőrlésű liszt*,
50 g cukor*,
80 g mazsola,
1 tk sütőpor,
1 csipet só

+opcionális: meggy- vagy szilvalekvár

A kölest megfőzzük, lecsöpögtetjük, összekeverjük a többi hozzávalóval. Muffinformákba kanalazva, 180 fokos sütőben 35 percig sütjük. Derekánál kettévágva lekvárral tölthetjük.

répa-vöröslencseleves

hozzávalók (6 adag):
2 ek (30 ml) olaj,
1 fej (80 g) hagyma*,
900 g répa*,
210 g vöröslencse,
400 ml kókusztej,
római kömény,
chili-pehely,


A répát és a hagymát lereszeljük. A római köményt és a chili-pelyhet szárazon megpirítjuk, felét félretesszük. A maradékhoz hozzáadjuk az olajat, a répát, a lencsét és a kókusztejet, felöntjük vízzel, sózzuk. Miután felforrt, a lángot visszavesszük, lassan addig főzzük, amíg a lencse megpuhul. Pürésítve vagy anélkül ehetjük. A pirított római köménnyel megszórva.

GoodFood recept vegánosított változata

2011. február 22., kedd

gerslis savanyúkáposztaleves


hozzávalók (4-6 adag):
2 ek (30 ml) olaj,
1 fej (80 g) hagyma*,
500 g savanyúkáposzta*,
100 g gersli*,
150 g tejföl*,
köménymag,
só, bors
paneer - 2 liter tejből*

Hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a káposztát és a gerslit, a káposztától függően ízesítjük, felöntjük vízzel. Lassú tűzön, lefedve addig főzzük, míg a gersli meg nem puhul. Tejföllel behabarjuk, levesbetétnek paneer-t készíthetünk hozzá.

2011. február 21., hétfő

paradicsomragus rizstorta


hozzávalók (6 adag):
olívaolaj,
400 g hosszúszemű barnarizs* (vagy maradék rizottó),
sáfrány,
2 db tojás*,
2 fej (140 g) hagyma*,
2 gerezd fokhagyma*,
400 g zöldborsó*,
1 doboz (400 g) paradicsomkonzerv,
200 g mozzarella,
bazsalikom,
30 g vaj*,
só, bors

Hagymán megpároljuk a borsót, fűszerezzük, paradicsommal összeforraljuk, mozzarellát belekeverjük. Kivajazott formába tapicskoljuk a tojásokkal elkevert, sáfrányos főtt rizs felét, rá a ragut és a maradék rizst a tetejére. 200 fokos sütőben 45 percig sütjük. Tányérra borítva tálaljuk.

2011. február 18., péntek

Mrs. Myrtleberry sültje


hozzávalók (6 adag):
kb. 250 g dióféle vegyesen (kesudió, mandula, mogyoró, dió, vegyes magkeverék),
4 db (100 g) salotta hagyma - felaprítva,
1 doboz (400 g) konzerv paradicsom - lecsöpögtetve,
3 db tojás* - villával felverve,
150 g cheddar sajt (vagy gruyère),
1 kk friss kakukkfű (vagy 1/2 kk szárított),
2 kk friss zsálya (vagy 1/2 kk szárított),
1/2 kk szárított menta,
1 ek friss petrezselyemzöld,
(1 kk élesztőkivonat 1 kk forró vízzel vagy 2 kk szójaszósszal elkeverve)
1 kk frissen facsart citromlé,
só, bors

A dióféléket egy serpenyőben szárazon megpirítjuk, lehűtjük (ne a serpenyőben, mert ott megéghet!), majd finomra daráljuk - de még ne váljék masszává. A zöldfűszereket finomra vágjuk, a sajtot durvára reszeljük, a sütőt beizzítjuk 180 fokra. Egy gyümölcskenyérformát kivajazunk, plusz kibéleljük sütőpapírral is. Nekem ezzel nem szokott szerencsém lenni (=középen nem sül át), ezért inkább egy 6 adagos -muffintepsihez hasonló- kuglófformával próbálkoztam. Az összes hozzávalót elkeverjük egy méretes  tálban, majd a sütőedénybe adagoljuk. 50-60 percig sütjük. (Még így is kissé lágy maradt alul-belül, sajna.)
Olajban pirított kakukkfüves répával és lilahagymás lilakáposztával tálaltam.

eredetileg Mrs. Myrtleberry receptje, én a Doctor's Review oldalán olvastam

2011. február 17., csütörtök

soba tészta szójababbal és sült tofuval


hozzávalók az öntethez:
3 ek (45 ml) mirin,
2 tk (20 ml) tamari [szójaszósz],
2 ek (30 ml) narancslé*,
1 db chili

egyéb hozzávalók (4 adag):
olaj,
250 g tofu*,
140 g 'soba' tészta [hajdinatészta],
300 g szójabab,
4 szál újhagyma,
1-2 db feketeretek* (eredeti receptben: 1 db uborka),
300 g mungóbab- vagy szójacsíra,
1 tk (10 ml) pirított szezámolaj,
korianderlevelek

Az öntet alapanyagait kis láboskában 30 másodpercig forraljuk, majd félretesszük. Kevés olajjal bekenjük a vastag szeletekre vágott tofut, sózzuk, borsozzuk, majd serpenyőben vagy grill alatt mindkét oldalát megsütjük. A soba tésztát a zacskóján szereplő, előírás szerinti idő  alatt megfőzzük (nekem öt perc volt, de szerintem kevesebb is elég lett volna....), hideg vízzel leöblítjük. Két percre a szójababot is forró vízbe tesszük, majd ezt is lehűtjük. (Az eredeti receptben az szerepel, hogy a tészta főzési idejének utolsó két percében tegyük mellé a szójababot, de ez a főzővizet lehűtheti, ezáltal a tészta elázhat.) Összekeverjük a tésztát és a babot, hozzáadjuk a vékony karikákra vágott újhagymát, a felcsíkozott retket/uborkát és némi csírát. Meglocsoljuk a szezámolajjal és a meleg öntettel. Tálaláskor rátesszük a grillezett tofut és megszórjuk korianderlevelekkel és chili karikákkal.

GoodFood recept alapján készült

2011. február 16., szerda

keles-kölesleves


hozzávalók (6-8 adag):
olaj,
1 fej (90 g) hagyma*,
2 szál (160 g) szárzeller*,
4 szál (300 g) répa*,
1 szál (50 g) petrezselyemgyökér*,
2 kis fej (270 g) leveles kel*,
150 g köles*,
20 g gyömbér,
(pirospaprika,)
tárkony,
só, bors,
150 g tejföl*,
fél citrom leve*

Minden zöldséget felaprítunk. Először a hagyma-szárzeller-répa hármast pirítjuk meg olajon, majd a többi zöldség és fűszerféleség is mehet utána. Kevés párolás után hozzáadjuk a kölest, felöntjük vízzel, és felforralás után kis lángon addig főzzük, míg a köles és a zöldségek meg nem puhulnak. Ekkor tejföllel behabarjuk, kevés citromlével meglocsoljuk, megesszük.

Zizi receptje után készült

2011. február 15., kedd

narancsos-fahéjas gerslis palacsinta


hozzávalók a töltelékhez:
200 g gersli*,
50 g vaj*,
2 tojás sárgája*,
200 ml tej*,
1 db narancs héja és leve*,
cukor* - ízlés szerint,
2 ek liszt*,
300 ml tejszín,
fahéj

hozzávalók a palacsintákhoz (15 db, 20 cm átmérőjű):
250 g liszt*,
2 egész tojás + a két maradék tojásfehérje*,
300 ml tej*,
250 ml szóda,
csipet só,
olaj a sütéshez

A gerslit cukros vízben puhára főzzük, leöblítjük, lecsöpögtetjük. Vajjal, tojássárgákkal és tejjel elkeverve lassú tűzön főzni kezdjük. Amikor felforrt, hozzáadjuk a lisztet és a tejszínt, belereszeljük a narancs héját, belefacsarjuk a levét, cukorral ízesítjük, majd puding sűrűségűre főzzük. A végén megszórjuk fahéjjal. (Az eredeti recepten felül én még egy narancs levét és némi citromlevet is kevertem hozzá.) Szokásos módon sütött palacsintákba töltjük.

2011. február 14., hétfő

biryani gyökérzöldségekkel és hüvelyesekkel


hozzávalók:
1+2+1 ek (60 ml) olaj,

250 g hosszúszemű rizs,
1 tk kurkuma,
5 szem kardamom,
só,

1 tk fekete mustármag,
2 tk mák,
1/4 tk cayenne-bors,
1 tk garam masala,
1 tk őrölt koriander,

2 fej (140 g) hagyma*,
1 db (110 g) zellergumó*,
2 szál (150 g) szárzeller*,
1 szál (80 g) paszternák*,
1 szál (55 g) petrezselyemgyökér*,
2 szál (130 g) répa*,

300 g mélyhűtött hüvelyes zöldségkeverék,
1 doboz (400 g) paradicsomkonzerv,

75 g vágott mandula,
75 g kesudió,
50 g mazsola

Olajon megpirítjuk az összetört kardamommagokat és a rizst. Kurkumával és sóval ízesítjük, majd felöntjük 650 ml forró vízzel és kis lángon, lefedve, kevergetés nélkül 15-20 percig főzzük. A tűzről levéve, lefedve hagyjuk tovább párolódni.
Közben egy serpenyőben 2 ek olajon addig pirítjuk a mustármagot, míg pattogni nem kezd. Hozzáadjuk a fűszereket, majd a felaprított gyökérzöldségeket kissé megpirítjuk rajta. Ezután kerülhetnek bele a hüvelyesek és a paradicsom, pár percig rotyogtatjuk.
A rizs felét kiolajozott tepsibe simítjuk, rákanalazzuk a zöldséges ragut. Kevés olajon megpirítjuk a kesudiót és a mandulát, majd a mazsolával együtt elkeverjük a maradék rizzsel. Ezt a zöldségek tetejére terítjük, 180 fokos sütőben kb. 30 percig, lefedve sütjük.
Tradicionálisan ghível készül. Gyömbér és fokhagyma is mehet bele.

(forrás: Kurma dásza - Ínycsiklandó vegetáriánus ételek)

2011. február 11., péntek

krumplinudli savanyúkáposztával


hozzávalók (4 adag):
500 g krumpli*,
kb. 150 g rétesliszt*,
só,
50 g vaj*,
300 g savanyúkáposzta*,
petrezselyemzöld

A krumplit héjában megfőzzük, kissé lehűtjük, majd a héj lehúzkodása után összetörjük. A törtkrumplihoz sót és réteslisztet gyúrunk és nudlikat sodrunk belőle. Vajban aranybarnára sütjük, majd a kinyomkodott káposztát is kissé megpirítjuk, végül összeforgatjuk a nudlikkal. Petrezselyemzölddel meghintve tálalhatjuk.

Napmátka Tűzhelyén talált recept alapján készítettem

2011. február 10., csütörtök

zöldséges-parmezános torta


hozzávalók:
500 g répa*,
1 közepes fej (450 g) brokkoli*,
1 kis fej (200 g) kelkáposzta*,

100 ml olívaolaj,
3 gerezd fokhagyma*,
2 fej (90 g) lilahagyma*,
rozmaring - apróra vágva,

1 1/2 csésze (kb. 230 g) teljes kiőrlésű liszt*,
1 csomag (7 g) sütőpor,
fél tk kurkuma,
200 g parmezán,
só, bors,
bazsalikomlevelek - csíkokra vágva,

30 g vaj* (szobahőmérsékletű),
kb. 30 g szezámmag*,

8 db tojás*

A hosszában négyfelé, majd rövidebb darabokra is vágott répákat sós vízben 10 percig, a rózsáira szedett brokkolit és a csíkokra vágott kelkáposztát 5 percig főzzük, majd hideg vízbe merítve lehűtjük, utána alaposan lecsöpögtetjük.
A lilahagymából néhány szeletet/karikát a díszítéshez félreteszünk, a többit felaprítva -a fokhagyma és rozmaring társaságában-, olajban megdinsztelünk. Hűlni hagyjuk.
A lisztet elkeverjük a fűszerekkel, a sütőporral és a nagy lyukú reszelőn lereszelt parmezánnal. Egy 22 cm-es tálat kivajazunk, majd szezámmagot szórunk bele és addig forgatjuk, amíg az oldalára és a fenekére is egyenletesen feltapadnak. (Kapcsos tortaforma nem ajánlott, mert az olaj kiszivárog és megég.) A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A tojásokat felverjük, elkeverjük a lisztes keverékkel, majd hozzáadjuk a hagymás olajat és a leszárított zöldségeket. Óvatos összeforgatás után a tálba egyengetjük, a tetejét hagymakarikákkal díszítjük, 60 percig sütjük.

(a WordFlux-on talált, gyönyörűséges képekkel illusztrált recept alapján készítettem)

2011. február 9., szerda

mungóbabsaláta


hozzávalók (6 adag):
300 g mungóbab*,
1 csokor újhagyma*,
60 ml olívaolaj,
20 ml citromlé,
150 g olívabogyó,
(menta)
só, bors
6 db tojás*

A mungóbabot egy napra beáztatjuk, lehetőség szerint néha átöblítjük, lecseréljük a vizét. Másnap kis lángon, só nélkül megfőzzük. Amikor megpuhult, leöblítjük, lecsöpögtetjük. Vékonyra szeletelt újhagymával, olívabogyókkal, olívaolajjal, citromlével, sóval, borssal (és mentalevelekkel) ízesítjük. Főtt tojást és kölest készítettem mellé.

(a Cafe Fernando-n talált recept alapján készült)

2011. február 8., kedd

karfiolos tészta


hozzávalók (6 adag):
2 fej karfiol*,
3 ek (45 ml) olívaolaj,
2 gerezd fokhagyma*,
1 doboz (8 db) szardella,
500 g teljes kiőrlésű tönköly tarhonya* vagy más száraztészta,
só, bors

tálaláshoz olívaolaj, pecorino, petrezselyem

A karfiolt apró rózsákra bontjuk, a szárát kicsire vágjuk Bő, forró, sózott vízben előfőzzük, utána hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük. Az apróra vágott fokhagymát olajban sütjük, még mielőtt barnulni kezdene, hozzáadjuk a szardellát, szétnyomkodjuk. Hozzáadjuk az előkészített karfiolok felét, kevés pirítás után villával vagy botmixerrel pürésítjük, majd a maradék karfiolt is belekeverjük. Főtt tésztával, esetleg kevés olívaolajjal meglocsolva, reszelt pecorino sajttal, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

2011. február 7., hétfő

borsópörkölt túrógombóccal


hozzávalók a borsópörkölthöz:
2 ek (30 ml) olaj,
2 fej (150 g) hagyma*,
600 g zöldborsó,
150 g tejföl*,
pirospaprika,
só, bors

hozzávalók a gombócokhoz (30 db):
500 g túró*,
100-120 g búzadara* (a túró nedvességétől függően),
2 db tojás*,
bazsalikom - apróra vágva,
petrezselyemzöld* - apróra vágva,


A gombócok hozzávalóit összekeverem, 30-60 percre félreteszem. Amíg a dara megszívja magát, a hagymát megdinsztelem, tűzről lehúzva paprikázom, majd megpárolom rajta a borsót. Sózom, borsozom, a végén hozzárotyogtatom a tejfölt is. A túrómasszából kisméretű diónyi gombócokat formázok, forró, sós vízben kifőzöm őket.

2011. február 4., péntek

kelkáposztás krumplipüré répás zabfasírttal



hozzávalók a krumplipüréhez (6-8 adag):
1800 g krumpli*,
4 ek (60 ml) olaj,
1 szál póréhagyma*,
1 közepes fej (700 g) kelkáposzta*,
75 g vaj*,
200 ml tej*,
só, bors

hozzávalók a zabfasírthoz (36 db):
5 szál répa*,
300 g apró szemű zabpehely*,
fél csomó újhagyma*,
2 db tojás*,


+olaj a sütéshez

A csíkokra vágott kelkáposztát a póréval nagy lángon megpirítjuk (két részletben, hogy a serpenyő ne legyen túlzsúfolva, a káposzta ne töttyedjen össze, hanem maradjon ropogós). A megfőtt krumplit krumplinyomóval összetörjük, elkeverjük a vajjal és a tejjel, majd a végén hozzákeverjük a kelkáposztát is.
A felkarikázott répát puhára főzzük, főzőlevével együtt pürésítjük, elkeverjük a fasírt többi hozzávalójával. Fél óra pihentetés után gombócokat formázunk, olajban kisütjük.

2011. február 3., csütörtök

spenótos-túrós lasagne


hozzávalók (6 adag):
500 g friss lasagne-tészta,
olaj,
2 fej (80 g) hagyma*,
1200 g gyorsfagyasztott leveles spenót*,
4 gerezd fokhagyma*,
500 g túró,
fél csomó újhagyma*,
fél csokor petrezselyemzöld*,
só, bors,
50 g parmezán

A tésztalapokat hagymán megpárolt, fokhagymával, sóval, borssal ízesített spenóttal, és a felkarikázott újhagymával és apróra vágott petrezselyemmel ízesített túróval rétegezve, a tetejére parmezánt reszelve sütöttem meg.

2011. február 2., szerda

polentás palacsinta almás avokádókrémmel


hozzávalók a palacsintákhoz (8 db):
100 g 'egyperces' polenta* (vagy kukoricaliszt),
120 g teljes kiőrlésű búzaliszt*,
fél tk sütőpor,
fél tk só,
4 db tojás*,
60 g vaj* - olvasztva,
500 ml író vagy tej*

+olaj a sütéshez

hozzávalók az avokádókrémhez (4 adag):
1 csokor újhagyma*,
2 gerezd fokhagyma*,
mérettől függően 2-3 db avokádó*,
2 db (330 g) alma*,
2 ek (30 ml) lime-lé,
(chilipaprika)
só, bors

Külön-külön összeállítjuk a száraz és a folyékony alapanyagokat, majd habverővel csomómentesre keverjük. 20 percig pihentetjük, majd a szokásos módon palacsintákat sütünk belőle.
Az avokádók húsát kanállal kikaparjuk, nagylyukú reszelőn lereszelt almával lazítjuk, lime levével locsoljuk (hogy az elszíneződést megakadályozzuk/lassítsuk), hagymával, fűszerekkel ízesítjük.

(nagy vonalakban a Nélkülözhetetlen vegetáriánus könyv - 'mexikói palacsinta avokádóval' című receptje alapján készült)

2011. február 1., kedd

répás muffin


hozzávalók a muffinhoz (12 db):
125 g finomliszt*,
100 g teljes kiőrlésű búzaliszt*,
100 g barna nádcukor*,
4 g sütőpor,
egy csipet só,
50 g aszalt sárgabarack - apróra vágva,
50 g pisztácia - késsel durván felaprítva,
1 kk kardamom,
1 citrom* héja - lereszelve,
2 szál (170 g) répa*,
2 tojás*,
175 ml olaj

hozzávalók a kandírozott répához:
75 g répa*,
75 g cukor*,
2 ek citromlé*,
2 ek víz

díszítéshez:
fél pohár joghurt*,
pár szem pisztácia

a Sajtkukacon található remek recept alapján készült

paszternákkrémleves


hozzávalók (6 adag):
30 g vaj*,
2 ek (30 ml) olaj,
1 fej (90 g) hagyma*,
1500 g paszternák*,
300 g krumpli*,
1500 ml víz,
szerecsendió,
só, bors

Hagymát a vaj és olaj keverékén megdinszteljük, utána pár percig a feldarabolt paszternákot és krumplit is pirítjuk rajta, majd sózás-borsozás után felöntjük, a zöldségeket kis lángon puhára főzzük. Pürésítjük, szerecsendióval ízesítjük. Kevés vízzel hígítható. Tálaláshoz kevés borsot őrölhetünk rá.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...