2011. január 31., hétfő

répás-borsós rizottó


hozzávalók:
6 szál (335 g) répa*,
2 ek (30 ml) olaj,
1 fej (90 g) hagyma*,
200 g barnarizs*,
400 g zöldborsó*,
só, bors

A répákat felkarikázzuk, kevés sós vízben puhára főzzük, majd a levével együtt pürésítjük. A megdinsztelt hagymán a rizst kissé megpirítjuk, fűszerezzük, majd felöntjük a répapürével és 600 ml vízzel. Kevéssel a rizs elkészülte előtt hozzákeverjük a borsót is, együtt főzve őket készre (a rizs maradjon tocsogós).

2011. január 27., csütörtök

Hippokratész-leves


hozzávalók:
2 közepes fej (140 g) hagyma*,
1 nagyobb póréhagyma*,
fokhagyma* - ízlés szerint,
1 közepes (100 g) petrezselyemgyökér*,
1 közepes zellergumó*,
500 g krumpli*,
minimum 750 g paradicsom,
fél csokor petrezselyemzöld*

A zöldségeket szeleteljük fel vagy vágjuk 1 cm-es kockákra. Annyi vízzel felöntve, amennyi ellepi, forraljuk fel, majd kis lángon főzzük puhára (1,5-2 óra). Só nélkül. Passzírozzuk át, hogy a rostokat eltávolítsuk.

forrás: Charlotte Gerson - Beata Bishop: Gerson-terápia

2011. január 26., szerda

spanakopita (görög spenótos rétes)


hozzávalók (24 db):
2 ek (30 ml) olívaolaj,
2 fej (110 g) hagyma*,
1 csomó újhagyma*,
2 gerezd fokhagyma*,
600 g fagyasztott leveles spenót*,
250 g ricotta,
200 g feta,
fél csokor petrezselyemzöld*,
2 tojás*,
1 csomag (150 g, 8 lapos) réteslap,
olívaolaj a kenéshez

A hagymákat olívaolajon megdinszteljük, majd a spenótot is megpároljuk rajta (a kiengedett levet forraljuk el). Fűszerezzük, majd amikor kihűlt, hozzákeverjük a ricottát, a fetát és a felaprított petrezselyemzöldet. Itt nyílik lehetőség egy utolsó kóstolásra, a fűszerezés kiigazítására, utána keverjük el a töltelékben a tojásokat is. Olívaolajjal megkent réteslap csíkokba csomagoljuk, háromszög alakra hajtogatva. 180 fokra előmelegített sütőben világosbarnára sütjük (kb. 20 perc).

2011. január 25., kedd

zöldalma+csicsóka+quinoa saláta


hozzávalók (5 adag):
200 g quinoa*,
5 ek (75 ml) fehér borecet,
3 ek barna nádcukor*,
1 tk só,
1 fej (60 g) lilahagyma*,
100 ml szőlőmagolaj,
800 csicsóka*,
100 ml citromlé,
3 db (500 g) zöldalma (pl. granny smith),
3 tk (30 g) mák,
(chilipaprika,)
korianderzöld

Egy kisebb fazéknyi felforralt, megsózott vízben a quinoát 10 percig főzzük. Utána szűrőbe tesszük, hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük, félretesszük.
Amíg a quinoa készül, az ecetet a cukorral és a sóval addig keverjük, míg a száraz anyagok fel nem oldódnak. Utána belemasszírozzuk a vékony csíkokra vágott lilahagymát, majd hozzáöntjük az olajat.
A csicsókát és az almát is felcsíkozzuk, közben citromlével locsolgatjuk, hogy ne barnuljon meg.
Egy méretes salátástálban minden hozzávalót óvatosan összeforgatunk, megszórjuk mákkal, chiliszeletekkel, koriander levelekkel. Igény esetén sóval, ecettel, cukorral tovább ízesítjük.

Yotam Ottolenghi receptje alapján készült
(zellert csicsókára cserélve)

2011. január 24., hétfő

harira

hozzávalók (6 adag):
30 g vaj*,
2 fej (140 g) hagyma*,
2 szál szárzeller*,
2 gerezd fokhagyma*,
kurkuma,
őrölt fahéj,
őrölt gyömbér,
só, bors,
150 g száraz csicseriborsó* - éjszakára beáztatva,
150 g barna lencse*,
400 g konzerv paradicsom,
80 g sűrített paradicsom,
kakukkfű*,
petrezselyemzöld*,
1500 ml víz,
50 g barna rizs cérnametélt (vermicelli),
1 db citrom*,
korianderzöld*

A csicseriborsó késhegynyi szódabikarbónával előfőzzük. A vajon megpároljuk a kis kockákra vágott hagymát és a szárzellert. Amikor megpuhultak, először a száraz fűszereket, majd a csicseriborsó és a lencse hozzáadása után a zöldfűszereket és a paradicsomokat is belekeverjük. Vízzel felöntve, forrás után kis lángon főzzük. Miután a hüvelyesek megpuhultak, 50 g rizzsel, cérnametélttel és/vagy 3 evőkanál liszttel (vízzel elkeverve) besűrítjük a levest. Tálaláskor korianderlevelekkel megszórhatjuk, citromlével ízesíthetjük.

2011. január 21., péntek

háromféle káposztás sztrapacska (nyögve, cupp)

"A háziasszony nyögvét főzött. Átment hozzá a szomszéd ember. Az asszony megkínálta nyögvével. Az ember csak ette-ette. Az asszony már félt, hogy az urának nem marad, ezért egy pohár vizet tett gyorsan az ember elé, hogy majd csak észre veszi magát és nem eszi meg mindet. Az ember megitta a vizet, megette a maradékot és így szólt: 'Hát, szomszéd asszony! Ha nem hozta volna ide azt a vizet, kénytelen lettem volna ezt a kicsit meghagyni, úgy elnyomta a lelkem!' Hát ezért hívják felénk 'nyögvének' vagy 'nyögvenyelősnek' ezt az ételt."
(Solymár József: Palóc lakoma)

hozzávalók:
olaj,
1 fej (80 g) hagyma*,
2 szál újhagyma*,
1 nagyon kis fej (200 g) kelkáposzta*,
1 kis fej (600 g) káposzta*,
egy kisebb kínai kel* fele (300 g),
1000 g NAGY szemű krumpli* - hogy a reszelés könnyebben menjen,
kb. 200 g finomliszt*,


A megdinsztelt hagymákon szívóssági sorrendben, nagy lángon megpirítjuk a kéznél levő, tetszőleges arányú, csíkokra vágott káposztaféléket, közben fokozatosan sózzuk, borsozzuk.
A sztrapacskához a krumplit a reszelő rücskös oldalán pépesítjük. Szűrőbe téve kinyomkodjuk, majd utána megsózzuk. Elkeverjük annyi liszttel, amennyit felvesz. :) Tányérról, kiskanállal egy adag masszát a forró, sós vízbe szaggatunk, pár percig főzzük. Amikor a sztrapacskák feljönnek a víz tetejére, szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük. Ezt ismételgetjük, amíg mind el nem készül. A lecsepegtetett tésztát ne nagyon halmozzuk hatalmas kupacba, mert elázik, összeragad. A párolt káposztával összeforgatva tálaljuk.
A papám családjában 'cupp'-nak hívták.

ilyenen reszeljük:

2011. január 20., csütörtök

céklás rizottó


hozzávalók (5-6 adag):
2 ek (30 ml) olívaolaj,
100 g vaj*,
1 fej (90 g) hagyma*,
1 gerezd (3 g) fokhagyma*,
500 g barna rizottórizs (pl. superfino carnaroli integrale),
500 g cékla* - lereszelve,
1500 ml zöldség alaplé*,
125 g rukola*,
só, bors

Az olívaolajon és 30 g vajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd a fokhagymát és a rizst is átpirítjuk kicsit rajta, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük egy-két merőkanálnyi alaplével. Amikor a levet a rizs felszívja, hozzákeverjük a reszelt vagy apró kockákra vágott céklát, és innentől kezdve merőkanalanként adagolunk az alapléből, mindig csak akkor adva hozzá a következő adagot, amikor az előző elforrt/felszívódott. Közben kevergessük szorgosan. Amikor az összes lé elfogyott, a rizottóhoz keverjük a maradék vajat (kockákra vágva, hogy a beleolvadását megkönnyítsük). Tetejére szórjunk rukolaleveleket és csepegtessük meg kevés olívaolajjal.

2011. január 19., szerda

lazacos-tofus gombóc + japán káposztasaláta


hozzávalók a gombócokhoz (28 db):
200 g kemény selyemtofu,
250 g lazacfilé,
2 szál újhagyma*,
30 g gyömbér,
1 gerezd fokhagyma*,
2 tk (20 ml) mirin,
1 ek (15 ml) japán szójaszósz*,
1 tojás*,
2 ek (40 g) finomliszt*,
só, fehér bors
olaj

hozzávalók a salátához (4 adag):
300 g kínai kel*,
2 szál (200 g) répa*,
200 g jégcsapretek*,
2 szál újhagyma*,
2 tk fekete szezámmag - száraz serpenyőben megpirítva

öntet:
125 g japán majonéz,
1-1,5 ek rizsecet,
(1 ek szaké),
1/4 tk wasabi,
1/2 tk szezámolaj,
2 tk japán szójaszósz*,
1 tk porcukor,
(fehér bors)

A tofut tiszta konyharuhába csomagoljuk, tányérral, súlyokkal 2 órára lenyomatjuk, hogy a felesleges nedvességet kiengedje magából. A lazacot kevés olajon megsütjük, hűlés után kézzel kis cafatokra tépkedjük, közben ellenőrizve, nem maradt-e benne szálka. Mindkettőt óvatosan, villával összetörjük, majd hozzákeverjük a további hozzávalókat, sóval, borssal fűszerezzük. Ha tudunk, kis gombócokat formázunk belőle, amit burgonyakeményítőbe forgatunk, majd forró olajban kisütjük (vagy kiskanállal adagolhatjuk - egyenesen az olajba).

A kínaikelt vékony csíkokra vágjuk, a répát és a jégcsapretket lereszeljük. A retket besózva szűrőbe tesszük, 15 percig állni hagyjuk, utána kis kezünkkel kinyomkodjuk belőle a felesleges nedvességet. Közben összeállítjuk az öntetet, a hagymát ferdén vékonyra szeleteljük, a zöldségeket és a szezámmagot összeforgatjuk az öntettel.

(forrás: egy falat... Japán - Arena 2000 Kiadó)

2011. január 18., kedd

falafel+halloumi burger


hozzávalók a zsömlékhez (9 darabhoz):
600 g finomliszt*,
200 ml tej*,
1 zacskó szárított élesztő,
1 tk cukor*,
10 g só,
50 ml olaj,
1 db tojás*,
100 g joghurt
+ 1 tojássárgája a kenéshez,
+ szezámmag (vagy más kéznél lévő mag) a szóráshoz

hozzávalók a fasírtokhoz (9 adaghoz):
2 doboz (2x400 g) konzerv csicseriborsó,
2 gerezd (5 g) fokhagyma*,
római kömény,
őrölt koriander,
chili,
2 ek liszt*,

olaj a sütéshez

150 g halloumi sajt,
saláta*,
250 g paradicsom*,
chiliszósz,
100 g hummus

A leöblített csicseriborsót  a fűszerekkel és a liszttel aprítógépben elkeverjük, nedves kézzel lapos fasírtokat formázunk belőle, majd forró olajban kisütjük. A halloumi sajtszeleteket száraz serpenyőben megpirítjuk. A zsömlékben a salátával megágyazunk, rátesszük a csicserifasírtot, a sajtot, a paradicsomot, meglocsoljuk chiliszósszal/ketchuppal/humusszal.

(burger a GoodFood-ról, hamburgerzsemle Limarától)

2011. január 17., hétfő

gyoza-szósz

hozzávalók:
1 nagy gerezd fokhagyma - apróra vágva,
1 nagy chilipaprika - vékonyra szeletelve,
só,
25 g cukor,
100 ml malátaecet,
250 ml világos szójaszósz,
15 ml szezámolaj

A fokhagymát és a chilit kevés sóval eldörzsöljük. Az ecetet kis lángon melegítve feloldjuk benne a cukrot, majd az összes hozzávalót összekeverjük.

(forrás: Hugo Arnold - the wagamama cookbook)

zöldséges gőzgombóc


hozzávalók a tésztához:
300 g finomliszt*,
200 ml rizstej*,
5 g szárított élesztő,
10 g rapadura* (nyers nádcukor),
8 g kókuszzsír*,
sütőpor,


hozzávalók a töltelékhez:
15 g szárított fafül gomba - beáztatva,
20 g shiitake gomba - beáztatva (áztatóvizet tegyük félre),
250 g káposzta*,
50 g barna rizstészta (vermicelli),
50 g bambuszrügy,
3 szál újhagyma*,
1 szál (90 g) répa*,
30 g friss gyömbér,
2 gerezd (5 g) fokhagyma*,
1 tk tápióka-por*,
30 ml shoyu szójaszósz*,
só, bors

Maki Stevenson receptje (videóval)

2011. január 14., péntek

tojásfáncli

hozzávalók (az eredeti recepthez képest fele adaghoz):
5+1 tojás*,
1 tojás sárgája*,
52,5 g vaj*,
fél zsömle,
150 ml tej*,
105 ml tejföl*,
petrezselyemzöld,
só, bors

"Apríts öszve tíz keményre főtt tojást, dörzsölj el hat lat vajat úgy, hogy habozzék, végy egy téjben áztatott zsemlyét, egy kis petrezselymet, s ezt is öszveaprítván tedd a vajba; ekkor pedig két egész tojást, két tojásszéket, fél meszely téjfelt s egy kis sót és tört borsot habarj bele; azután megkenvén egy rézlábast vajjal, beleteszed a habarékot, s megsütöd szépen; ha megsült, kifordítod egy tálra, s feladod az asztalra."

lat=1/32 font, kb. 1,75 dkg vagy csapott evőkanál,
tojásszék=tojás sárgája,
meszely=0,42 liter (fél icce)

(forrás: Czifray István: Magyar Nemzeti Szakácskönyv - A Magyar Gazdasszonyok Számára /1829/)

zöldbabfőzelék


hozzávalók:
2 ek olaj,
2 fej (130 g) hagyma*,
3 gerezd (9 g) fokhagyma*,
800 g zöldbab*,
200 ml zabtejszín*,
borsikafű,
só, bors

Az apróra vágott hagymát olajon megdinsztelem, majd amikor puha, hozzáadom a fokhagymát és a zöldbabot, fűszerezem. Szükség esetén kevés vizet aláöntve, fedő alatt megpárolom a zöldbabot. A zabtejszínt a végén adom csak hozzá és kicsit összeforralom.
Tojásfáncli készült mellé.

2011. január 13., csütörtök

pórés-camembertes rozstészta


hozzávalók (4 adag):
2 ek olaj,
2 szál (320 g) póréhagyma*,
160 g szárzeller*,
só, bors,

250 g camembert sajt,
50 ml olívaolaj,
15 ml fehér borecet,
15 g magos mustár,
150 g tejföl*,
só,

50 g dió*,
400 g tk. rozs spagetti*

A csíkokra vágott pórét és zellert olajon puhára párolom, sóval, borssal ízesítem.  A felkockázott camembert sajtot, az olívaolajat, a mustárt, az ecetet és a tejfölt botmixerrel pürésítem, kevés sót is keverek bele. A kifőtt, még forró spagetti tetejére öntök a camembertes öntetből, ráteszem a párolt zöldségeket és megszórom durvára vágott dióval.

2011. január 12., szerda

fűszeres lencse- és sütőtöktagine


hozzávalók (4-6 adag):
275 g lencse*,
1 közepes (bruttó 1200 g, nettó 800 g) sütőtök*,
3 ek olívaolaj,
1 fej (120 g) hagyma*,
3 gerezd fokhagyma*,
1/2 tk római kömény,
1/2 tk kurkuma,
1/4 tk harissza,
1 tk pirospaprika,
1/2 tk cukor*,
2 db paradicsom,
(vagy 150 g passzírozott paradicsom*),
3 tk sűrített paradicsom,
(50-100 ml víz)
1 ek apróra vágott petrezselyemzöld*,
1 ek apróra vágott korianderzöld

Az alaposan átöblített lencsét hideg vízzel felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. A sütőtököt felkockázzuk, a paradicsomot lereszeljük, levét-húsát összegyűjtjük, héját kidobjuk.
Az apróra vágott hagymát olajon puhára pároljuk, majd a fokhagymát is hozzákeverjük, pár másodperc után a tüzet minimálra csökkentjük vagy az edényt a tűzről levesszük. Először a római köményt, kurkumát és a harisszát, majd a paprikát, cukrot és a paradicsomot adjuk hozzá. A tűzre visszatéve rotyogtatni kezdjük, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a petrezselyem és a koriander felét-felét.
A fűszeres alaphoz keverjük a felkockázott sütőtököt és a lencsét, ha keveseljük a levet, felöntjük vízzel, majd fedő alatt további 20 percig, lassú tűzön főzzük, amíg a tök és a lencse megpuhul. Tálaláskor a maradék zöldfűszerekkel szórjuk meg.

(forrás: egy falat... Marokkó - Arena 2000 Kiadó)

2011. január 11., kedd

savanyúkáposztás gersli paneer-ral


hozzávalók (6 adag):
300 g gersli*,
750 ml víz,
só,
1 fej (80 g) hagyma*,
500 g savanyúkáposzta*,
enyhe curry por,
só, bors,
paneer - 4 liter tejből*

A gerslit két és félszeres mennyiségű vízben, lassú tűzön megfőztem. Dinsztelt hagymán megpároltam a kiöblített savanyúkáposztát, fűszereztem, elkevertem a puha gerslivel. A tetejére olajon megpirított paneer szeleteket tettem.

2011. január 10., hétfő

kelkáposztás fehérbab buggyantott tojással


hozzávalók (6 adag):
300 g száraz fehérbab*,
2 ek olaj,
1 fej (80 g) hagyma*,
3 szál (150 g) szárzeller*,
2 db (240 g) répa*,
2 gerezd fokhagyma*,
kakukkfű,
só, bors,
2 kis fej (700 g) kelkáposzta*,
fél doboz konzerv paradicsom,
100 ml víz

fejenként 1-1 db tojás*,
1 ek ecet

Babot előzetesen beáztatom, só nélkül megfőzöm (forrás után már kis lángon). Az olajon megpárolom az apróra vágott hagymát, szárzellert és répát, fűszerezés után a csíkokra vágott kelkáposztát is pirítom kicsit, majd kevés vízzel felöntve, fedő alatt puhára párolom a zöldségeket. Amikor már majdnem elkészült, hozzákeverem a babot és a paradicsomot is, azokkal főzöm készre. Feltétnek buggyantott tojás kerülhet rá.

2011. január 7., péntek

pide


hozzávalók (12 db):
500 g finomliszt*,
(vagy 250 g finomliszt* + 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt*)
1 zacskó (7 g) szárított élesztő,
fél tk cukor*,
300 ml langyos víz (tk. liszt használata esetén +30-50 ml szükséges lehet),
2 ek olívaolaj,
10 g só,

1 tojás*,
1 ek víz,
nigella-mag (fekete hagymamag)

A liszteket mély tálba szitálom, elkeverem. Közepébe mélyedést fúrok, ebbe szórom az élesztőt és a cukrot. 100 ml langyos vízzel felöntöm, kicsit elkeverem, 15 perc alatt felfuttatom. Ezután belekeverem a maradék 200 ml vizet és az olívaolajat. Lisztezett munkalapon összegyúrom, kb. 15 percig dagasztom. Tiszta, vékonyan kiolajozott edényben, beolajozott felülettel, langyos helyen kb. másfél óra alatt duplájára kelesztem.
Kelesztés után felvágom, kis labdákat gyúrok belőle, finoman meglisztezett felületen kb. 5 mm vékonyra nyújtom, 20 percig letakarva pihentetem. Éles késsel 4-4 párhuzamos bevágással bekockázom a közepét, tetejét vízzel elhabart tojással beecsetelem, nigellával megszórom. 220 fokra előmelegített sütőben, lisztezett tepsire helyezve 10-15 perc alatt világos aranyszínűre sütöm.

(készült 'Eric Treuille&Ursula Ferrigno: Bread' című könyvében szereplő recept alapján)

mentás vöröslencseleves bulgurral


hozzávalók (6-8 adag):
2 ek olívaolaj,
2 ek szűrt vaj* (ghí),
2 fej (240 g) hagyma*,
2 gerezd (4 g) fokhagyma*,
2 ek (80 g) paradicsompüré,
1 közepes paradicsom húsa,
(vagy fél doboz konzervparadicsom),
2 tk őrölt pirospaprika,
1,5 tk őrölt (török vörös)bors,
só,
350 g vörös lencse*,
50 g hosszú szemű rizs,
1500 ml víz (vagy zöldség alaplé),
50 g bulgur* (apró szemcsés búzatöret),
1 ek mentalevél

tetejére:
2 ek vaj*,
fél tk őrölt pirospaprika,
1 tk szárított mentalevél,
száraz kenyérmorzsa,
gerezdekre vágott citrom*

Vaj és olaj keverékén üvegesre dinszteljük a hagymát és a fokhagymát (nem barnuljon meg). Keverjük bele a paradicsompürét, a paradicsomot, a paprikát és a borsot, majd adjuk hozzá a lencsét és a rizst is. Sózzuk, fedő alatt forraljuk fel vízzel, majd kis lángon főzzük, amíg a rizs meg nem puhul (a lencse széteshet), kb. 30-35 perc alatt. Ezután beletehetjük a bulgurt és a mentát, főzzük további 10 percig. Ha túl sűrű, vízzel hígítható.
A tetejére vastag talpú edényben lassú tűzön olvasszunk vajat, keverjük bele a paprikát, és hevítsük addig, míg sercegni kezd (paprika ne égjen meg!). Ezt a leves tetejére csurgathatjuk, megszórhatjuk szárított mentával, adhatunk hozzá citromgerezdet. És pidét.

(készült 'Özcan Ozan: A szultán konyhája' című könyvében szereplő recept alapján)

2011. január 5., szerda

kölessel rakott kelkáposzta


hozzávalók (6 adag):
300 g köles*,
600 ml víz,
só,

2 ek olaj,
1 szál póréhagyma*,
800 g kelkáposzta*,
3 szál (330 g) répa*,
köménymag,
só, bors

3 db tojás*,
150 g tejföl*,
100 g vörös cheddar

A kölest kétszeres mennyiségű sós vízben megfőztem. Tepsit vékonyan kiolajozom, néhány nagyobb, külső kelkáposztalevéllel kibélelem, a maradék káposztát felaprítom. A 4-5 cm hosszú csíkokra vágott pórét olajon színesedésig dinsztelem, majd a felvágott kelkáposztával, köménymaggal, sóval, borssal ízesítve, kevés vizet alálöttyintve tovább párolom. A répákat zöldséghámozóval hosszú, vékony szalagokra vágom, majd a megfőtt kölessel együtt hozzákeverem a káposztához. A tojásokat a tejföllel elhabarom, a tepsiben ülő káposztalevelekre halmozott keverékre öntöm. Tetejére sajtot reszelek, 200 fokos sütőben 30 percig sütöm.

2011. január 4., kedd

céklás krumplisaláta


hozzávalók (4 adag):
500 g cékla*,
1000 g kiflikrumpli*,
1 ek olívaolaj,
2 csomag újhagyma*,

1 kk magos mustár,
25 ml zöldfűszeres borecet,
1 ek kapribogyó,
50 ml olívaolaj

A Chili&Vaníliáról származó recept alapján készült. Nagyjából.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...