2010. október 29., péntek

tökmagos hajtovány


hozzávalók (20 db):
250 g teljes kiőrlésű búzaliszt*,
250 g finomliszt*,
só,
300 ml tej*,
50 ml olaj,
1 tojás sárgája,
1 kk cukor*,
1 zacskó (7 g) szárított élesztő

40 g vaj*,
80 g tökmag*

A kétféle lisztet és a sót elkeverem, közepébe mélyedést készítek, abba beleöntöm az élesztőt és a cukrot, kevés langyos tejjel felfuttatom. Ezután hozzáadom a maradék tejet, az olajat és a tojássárgát, elkeverem, dagasztom, majd meleg helyen duplájára kelesztem. Vékonyan lisztezett felületen vékonyra nyújtom, megkenem puha vajjal, megszórom apróra tört tökmaggal, szorosan feltekerem. A hajtást alulra igazítom, felülnézetből váltakozó irányba néző, trapéz alakú darabokat vágok a tekercsből. Ezeket tepsire rakom, további fél óráig pihentetem őket, tetejükbe egész tökmagszemeket szúrok, majd 180 fokos sütőben 35 percig sütöm.

Limara receptje alapján készült

gyömbéres, birsalmás hokkaido-tök leves

hozzávalók (10+ adag):
olaj,
1 közepes (2800 g - kevesebb is elég lett volna...) hokkaido-tök*,
2 fej (170 g) hagyma*,
40 g gyömbér,
5 gerezd fokhagyma*,
2 db birsalma,
só, bors

A tököt kimagozom, gerezdekre vágom, alufóliával bélelt tepsiben olajozva, sózva-borsozva 200 fokon 45 perc alatt puhára sütöm. A hagymát megdinsztelem, a fűszereket, majd a felkockázott birsalmát rádobom, felöntöm 2 liter vízzel (vagy zöldség alaplével), megfőzöm. A héjából kikapart tökhús hozzáadása után pürésítem, szükség esetén a leves sűrűségét kiigazítom.

ancsika receptje

2010. október 28., csütörtök

gomba stroganoff-módra


hozzávalók (4 adag):
olaj,
1 kg csiperke gomba,
2 fej (200 g) hagyma*,
30 g kapribogyó,
3 db (135 g) csemege uborka*,
30 g paradicsompüré,
30 g mustár,
250 g tejföl,
só, bors

400 g spagetti*

A felkockázott hagymát megdinsztelem, majd ráteszem a felszeletelt gombát, sózom, borsozom,  elforralom a levét, lepirítom. Hozzákeverem a paradicsompürét, a mustárt, a kapribogyót, az apróra vágott uborkát és a tejföllel még egyszer megrottyantom. Spagettivel tálalom.

2010. október 27., szerda

lencse sült paprikával


hozzávalók (4 adag):
250 g lencse*,
babérlevél,
olaj,
3 kis fej (125 g) lilahagyma*,
4-5 sült kápia paprika* (vagy olajban eltett sült paprika),
petrezselyemzöld*,
só, bors

tálaláshoz: tejföl*

A legalább néhány órára vagy még inkább egy egész éjszakára beáztatott lencsét egy babérlevél társaságában (só nélkül!) kis lángon, 30-40 perc alatt puhára főzöm.
A kicsumázott paprikákat  alufóliával kibélelt tepsibe állítom, 200 fokos sütőben kb. 30 percig sütöm (amikor a héja elkezd feketedni, akkor jó), majd még forrón bedobozolom őket,  és hagyom őket ott langyosra hűlni, hogy a héjuk könnyen lehúzhatóvá váljék.
Olajon megpárolom a szálasra vágott hagymát, hozzákeverem a lecsöpögtetett főtt lencsét és a csíkokra vágott sült paprikát. Sózom, borsozom, a felaprított petrezselymet csak a láng elzárása után keverem bele (keveset félre lehet tenni a tálaláshoz). Tetejére tejföl - ízlés szerint.

2010. október 26., kedd

árparizottó zellerrel, roqueforttal és dióval


hozzávalók (4-5 adag):
olaj,
1 fej (100 g) hagyma*,
3 szál (130 g) szárzeller,
1 db kápia paprika*,
250 g árpa*,
800 ml zöldségalaplé*,
150 g roquefort sajt,
100-150 g dió*

Az apróra kockázott hagymát üvegesre párolom, ráöntöm az árpát, majd kis sütés után merőkanalanként adagolom hozzá az alaplevet (elsőre mehet két kanállal). Az első felengedés után hozzáadom a csíkokra vágott zöldségeket is. Kavargatom, amíg az összes lé el nem fől, az árpa meg nem puhul. Belemorzsolom a roquefortot, megszórom durvára vágott dióval.

2010. október 25., hétfő

tepsis gyökérzöldségek tojással


hozzávalók (4 adag):
1200 g krumpli*,
2 csomó (18 db) zsenge répa*,
6-8 db (500 g) paszternák*,
2-3 fej hagyma*,
1 fej fokhagyma*,
olaj,
rozmaring,
zsálya,
só, bors

2 nagy méretű kápia paprika*,
6 tojás*

saláta vinaigrette-tel

A meghámozott, feldarabolt zöldségeket sütőpapírral bélelt tepsibe halmozom, mellé teszem a fűszereket,  olajjal meglocsolom-összeforgatom, 200 fokos sütőben egy óráig sütöm.
A paprikákból kb. 3-4 cm körüli gyűrűket vágok (inkább legyen magas, nehogy kicsorduljon majd a tojás), a magokat, ereket kiszedegetem. A 200 fokos sütőben a felső grillt is bekapcsolom. Sütőbe rakható serpenyőben kevés olajat hevítek, beleállítom a paprikákat, mindegyikbe egy-egy tojást ütök. Sózom, borsozom őket, majd serpenyőstől a sütőbe teszem, hogy a teteje is átsüljön. (Aki szereti a folyós tojássárgát, az azokat később tegye a már kissé megszilárdult fehérje tetejére.)

2010. október 23., szombat

félfamentes sport-szelet


hozzávalók:
200 g cukormentes korpás háztartási keksz (jobb lett volna valami finomabb...),
1 púpozott ek kakaópor,
100 g vaj*,
120 ml tej*,
80 g barna nádcukor*,
1 kk vaníliakivonat,
50 ml rum

66 g étcsokoládé*,
15 g kókuszvaj*

A kekszet alaposan ledarálom, majd elkeverem a kakaóporral. A vajat, a cukrot és a tejet addig melegítem, amíg a cukor és a vaj elolvad. Ekkor hozzáadom a vaníliakivonatot és a rumot. A száraz és nedves hozzávalók egyesítése után sütőpapírral bélelt dobozba csömöszölöm, kb. 1 cm vastagságban. Egy órára hűtőbe teszem, majd a kókuszvajas olvasztott csokoládéval bevonom a tetejét, és szilárdulásig újra a hűtőben tárolom.

Sajtkukac Niki receptje alapján

2010. október 22., péntek

kelkáposztás törtkrumpli karfiollal

hozzávalók:
olívaolaj,
2 fej (125 g) hagyma*,
700 g kelkáposzta*,
800 g krumpli*,
200 ml zabtejszín*,
borsikafű,
só, bors
 
olívaolaj,
1 fej (60 g) hagyma*,
2 db (190 g) kápia paprika*,
350 g karfiol*,
100 g hüvelyes keverék,
só, bors
 
A hagymát olajon megdinsztelem, majd a csíkokra vágott kelkáposztát megpárolom rajta. Elkeverem az összetört krumplival és a zabtejszínnel. Másik serpenyőben a további zöldségeket is megsütöm.

2010. október 21., csütörtök

sütőtökös gnocchi



hozzávalók (4-6 adag):
1 kisebb sütőtök*,
4 db krumpli*,
kb. 400 g finomliszt*,
100 g vaj*,
6-8 db zsályalevél,
olívaolaj,
só, bors

A sütőtököt kimagozva, de héjastól, gerezdekre vágva alufóliával bélelt tepsire teszem, kevés olívaolajat csurgatok rá, sózom, borsozom, sütőben puhára sütöm (200 fokon, kb. 60 perc alatt). A krumplit szintén héjastól sós vízben megfőzöm (kb. 45 perc). Amikor elkészültek, kipiszkálom őket a héjukból, villával összetöröm, ha még szükséges, a fűszerezésükön igazítok, hozzákeverek egy tojást, majd annyi (minimálisan szükséges) lisztet amennyivel már nem ragad (túlságosan). A vége felé már (evő)kanalanként érdemes a lisztet adagolni. Ujjnyi vastag hurkákat sodrok belőle, ha le akar ragadni, közben még vékonyan lisztezem. A vajat nagy serpenyőben megolvasztom, a csíkokra vágott zsályaleveleket picit sütöm benne, épp csak addig, hogy a vaj ne barnuljon meg. A tésztát késsel darabolom, sós forró vízben kifőzöm, a zsályás vajba forgatom.

2010. október 20., szerda

lilakáposztás csiga


hozzávalók:
300 g finomliszt*,
300 g teljes kiőrlésű búzaliszt*,
1 zacskó szárított élesztő,
300 ml tej*,
125 g vaj*,


1 kis fej lilakáposzta*,
2 fej hagyma*,
100 g dió*,
1 ek pirított szezámmag,
50 g gyömbér,
só, bors

200 fok, 30-35 perc

2010. október 19., kedd

fetás-mángoldos pite


hozzávalók (2-4 adag):
125(+20) g finomliszt*,
125 g teljes kiőrlésű búzaliszt*,
150 g vaj*,
2 kis (vagy 1 nagy) tojás*,
1 tk só

2 ek olívaolaj,
2 fej (150 g) hagyma*,
4 gerezd fokhagyma*,
600 g mángold*,
1 db (200 g) cukkini*,
200 g feta,
3 tojás*,
só, bors

A pitetésztához a liszteket a sóval elkeverem, a belekockázott hideg vajjal elmorzsolom. Amikor nedves homokhoz hasonló állagú, hozzágyúrom a tojás(oka)t is. Szükség esetén kevés (20 g) lisztet adok még hozzá. Fóliába csomagolva, legalább egy óráig hűtőben pihentetem.
Az olajon dinsztelt hagymán megpárolom a csíkokra vágott mángoldleveleket és a cukkinikarikákat. Amikor langyosra hűlt, hozzákeverem az apró kockákra vágott fetát és a kissé felvert tojásokat.
A tésztát vékonyan meglisztezett felületen kinyújtom, piteformába teszem, villával megszurkálom, babbal "vakon" elősütöm (190 fokos sütőben, 15 percig). Megtöltve további 15 percig sütöttem.

2010. október 18., hétfő

sült cékla sült sajttal és szójababos rizzsel


hozzávalók (5 adag):
6 db cékla*,
1 csomag újhagyma*,
3 szál (200 g) szárzeller,
50 g kapribogyó,
20 g mazsola*,
6 ek balzsamecet,
2 tk barna nádcukor*,
só, bors

250 g barnarizs*,
1 fej (130 g) hagyma*,
150 g szójabab

200 g gomolya vagy más lágy sajt

A sült cékla Chili&Vanilia receptje alapján készült.

2010. október 15., péntek

zöldborsós palacsinta


hozzávalók (9-10 db tenyérnyi mérethez):
150 g zöldborsó*,
50 g vaj*,
150 ml tej*,
2 tojás,
110 g finomliszt*,
fél csomag (6 g) sütőpor,
kurkuma,
római kömény,
só,
4 szál újhagyma*,
petrezselyemzöld*

A borsót pár percig előfőzöm. A vajat megolvasztom, elkeverem a tejjel és a tojásokkal. A száraz hozzávalók kimérése után minden hozzávalót összekeverek, a masszából vékonyan kiolajozott serpenyőben palacsintákat sütök.

2010. október 14., csütörtök

karalábéfőzelék vöröslencsefasírttal


karalábéfőzelék (4 adag):
3 nagy fej (2100 g) karalábé*,
2 nagy csokor petrezselyem*,
600 ml zöldségalaplé*,
só, bors

vöröslencsefasírt (36 db):
300 g vöröslencse,
1 fej (110 g) hagyma*,
1 gerezd fokhagyma*,
2 tojás*,
1 ek olaj,
szükség szerint (kb. 100 g) zsemlemorzsa*,
só, bors

A karalábéfőzelék Chili&Vanilia receptje szerint készült.
A fasírthoz megfőztem a lencsét, összekevertem az apróra vágott hagymával és fokhagymával,  egy evőkanál olajjal, majd hozzáütöttem két tojást. Annyi zsemlemorzsát kevertem el, hogy a massza formázható legyen. A diónyi gombócokat sütőpapíros tepsire sorakoztattam, 200 fokos sütőben 25 percig sütöttem.

2010. október 13., szerda

borscs kelkáposztával


hozzávalók (3,0 l):
50 ml napraforgóolaj,
2 fej (100 g) hagyma*,
3 gerezd (10 g) fokhagyma*,
1 csomó (220 g) répa*,
3 db (280 g) paszternák*,
2-3 db (525 g) cékla*,
fél fej (300 g) kelkáposzta*,
1 babérlevél
só, bors

Minden zöldséget csíkokra vágok, először a hagymát, majd a többi hozzávalót is az olajon megpirítom, fűszerezem, felöntöm vízzel, kis lángon puhára főzöm.

2010. október 12., kedd

csicseriborsó-feta saláta


hozzávalók (5 adag):
200 g vegyes salátalevél*,
1 fej római saláta*,
olívaolaj,
1 fej (80 g) hagyma*,
5-6 szál újhagyma*,
3 gerezd fokhagyma*,
2 doboz (nettó 2x240 g) konzerv csicseriborsó,
fél csokor petrezselyemzöld*,
350 g feta sajt,
1 citrom* héja,
1/2-1 citrom leve,
só, bors

Olívaolajon kissé megpirítom a hagymát, majd egy percre utánaküldöm a vékony szeletekre vágott újhagymát és a fokhagymát is. Hozzákeverem a lecsöpögtetett, leöblített csicseriborsót, az apróra vágott petrezselymet, sózom, borsozom. Még melegen vagy langyosan salátalevelekre halmozom, megszórom fetakockákkal, reszelt citromhéjjal, meglocsolom olívaolajjal és rácsavarok egy kis citromlevet is.

2010. október 11., hétfő

brokkolis-karfiolos gersli, hüvelyesekkel


hozzávalók (4 adag):
200 g gersli-hüvelyes keverék,
1 db hagyma*,
1 kis fej brokkoli*,
1 kis fej karfiol*,
100 g mirelit hüvelyes-keverék (zöldborsó, szójabab, lóbab, cukorborsó),
só, bors

brokkolis muffin


hozzávalók (12 darab):
250 g puha vaj*,
4 tojás*,
(50 g cukor - kihagytam)
300 g finomliszt*,
1 tk sütőpor,
só,
60 g cheddar,
1 tk kurkuma,
brokkoli
(vagy karfiol + tandoori masala)

A brokkolit 3 percre előgőzölöm.  A vajat felhabosítom, egyesével hozzákeverem a tojásokat, majd az elkevert szárazanyagokat és a reszelt sajtot is. Muffinforma aljára teszek 1-1 evőkanálnyi masszát, belenyomok 1-1 brokkolirózsát, majd befedem a maradék tésztával. 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütöttem. (A sok vaj kihabzik, ezért érdemes a forma alá egy tepsit is tolni.)

(Rose Carrarini: Breakfast, Lunch, Tea című könyvében szereplő recept alapján)

2010. október 8., péntek

rakott krumpli


hozzávalók (4 adag):
1500 g krumpli*,
4+1 tojás*,
150 g sajt,
150 g tejföl,
30 g parmezán,
szerecsendió,
só, bors

Négy tojást megfőzök. A krumplit, a tojásokat és a sajtot vékony szeletekre vágom, kivajazott tepsibe sorakoztatom (állítva), leöntöm a tejföllel elkevert, fűszerezett tojással, tetejét megszórom reszelt parmezánnal. 200 fokos sütőben (egy-)másfél óráig sütöm.

2010. október 7., csütörtök

tonhalfasírt+coleslaw


tonhalfasírt (30 db):
2 (konzerv)doboz (nettó 260 g) olajban eltett tonhal - lecsöpögtetve,
250 g túró*,
1 tojás*,
50 g grana padano,
2 tk aprított snidling,
só, bors,
kb. 5 ek zsemlemorzsa

A hozzávalókat összekeverem, szükség szerint adagolva a zsemlemorzsát. A masszából diónyi golyókat formázok, majd kissé szétlapítva sütőpapíros tepsibe sorakoztatom őket, 200 fokon 20-25 percig sütöm.

coleslaw:
1 fej káposzta*,
4-5 répa*,
1 kis fej hagyma*,
3 dl fehér majonéz*,
100 g joghurt,
2 tk mustár,
só, bors

A zöldségeket lereszelem,  az öntetnek valókat összekeverem, tálalás előtt összeforgatom.

2010. október 6., szerda

datolyás-meggyes fonott kalács


hozzávalók:
250 g finomliszt*,
25 g porcukor*,
1 csomag sütőpor,
csipet só,
40 g puha vaj,*,
1 nagy tojás*,
75 g tej*

50 g magozott datolya*,
50 g magozott meggy,
50 g puha vaj*,
75 g barna nádcukor*,
1 ek 'ötfűszer' fűszerkeverék

Egy koszorúformát vastagon kivajazok. A tészta száraz hozzávalóit tálba mérem, elkeverem, hozzáadom a vajat és a külön edényben villával felvert tojást és tejet. A töltelék hozzávalóit egy másik tálban villával elkeverem. A sütőt 200 fokra előmelegítem. A tésztát lisztezett munkalapon összegyúrom, kb. 5 mm vastag téglalappá nyújtom. Tetejét megkenem a töltelékkel, a hosszabbik oldalával párhuzamosan szorosan felcsavarom. A tekercs szélét felfelé fordítom, mellette éles késsel hosszában kettévágom. A kettévágott tésztát összefonom, úgy, hogy a töltelék lehetőség szerint végig felfelé nézzen, a tészta minél szorosabb maradjon. Kör alakúra igazgatom, a formába emelem, 25-30 percig sütöm.

sütőtök-csicseriborsó curry

hozzávalók (4-5 adag):
180 g csicseriborsó* - beáztatva,
1 nagy fej (170 g) hagyma*,
1200 g sütőtök*,
1-2-3 szál citromnád,
1 tk mustármag,
4-5 szem zöld kardamom,
2 tk Thai Yellow Curry paszta,
só, bors,
400 ml kókusztej,
néhány csepp citromlé

Sajtkukac Niki TOP10 receptje alapján készítem újra meg újra - örök hála érte!

2010. október 5., kedd

galette


hozzávalók (12 darab):
250 g hajdinaliszt,
1 tojás*,
1 tk só,
500 ml víz

vaj vagy olaj a sütéshez

Az átszitált liszthez hozzákeverem a sót, közepébe ütöm a tojást, majd a vizet fokozatosan adagolva a hozzávalókból híg palacsintatésztát keverek. Minimum két órát, de inkább egy egész éjszakáig pihentetem. Szokásos módon vékony palacsintákat sütök belőle.


(forrás: Pâte à galettes de blé noir, Francia kulinária - Vince kiadó)

cukkini-, borsó- és kukoricapüré


cukkinipüré:
35 g vaj*,
1 kis fej (50 g) hagyma*,
2 gerezd (10 g) fokhagyma*,
5 kisebb (580 g) cukkini*,
snidling,
só, bors

zöldkirály: :)

35 g vaj*,
400 g zöldborsó,
1 csokor petrezselyemzöld,


csodakrém: :)
35 g vaj*,
400 g kukorica*,
kurkuma,


A zöldségeket vajon megpárolom, fűszerezem, pürésítem.

Sajtkukac Niki cukkinikrémje illetve borsó- és kukoricapüré receptjei alapján

2010. október 4., hétfő

gyökérzöldség korma


hozzávalók (5-6 adag):
2-3 ek olívaolaj,
1 nagy fej (220 g) hagyma*,
3 (vagy több) gerezd (9 g) fokhagyma*,
40 g gyömbér*,
1500 g gyökérzöldség vegyesen,
(nálam: 350 g csicsóka*,
310 g répa*,
220 g petrezselyemgyökér*,
420 g paszternák*,
200 g krumpli*)
'korma curry' fűszerkeverék (só, koriander, chili, fokhagyma, gyömbér, feketebors, fehérbors, kurkuma, cukor, római kömény, szerecsendióvirág, citromsav, fahéj, hagyma),
50 g kesudió,
50 g mandula,
200 ml rizstejszín* (a vegán szakosztálynak),
150 g joghurt vagy tejföl (lakto-vegáknak)

200 g barnarizs*

A rizst két és félszeres mennyiségű sós vízben megfőzöm.
Közben az összes zöldséget kicsi kockákra aprítom. Hatalmas serpenyőben olajon, kis tűzön, kb. 10 percig párolom a hagymákat (ne barnuljon meg). Megszórom a fűszerekkel, két percig pirítom, majd hozzáadom a zöldségeket. Összekeverem, felöntöm annyi vízzel, hogy nagyjából ellepje (600 ml körül). Fedő alatt puhára főzöm, majd belekeverem a kesudiót és a mandulát. Felöntöm a rizstejszínnel vagy a tejtermékkel (ezzel már ne forraljuk!). Rizs mellé tálalom.

(Nigel Slater Root Vegetable Korma receptje alapján)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...