2010. szeptember 30., csütörtök

isler


hozzávalók (36 db):
200 g finomliszt*,
100 g darált dió*,
50 g porcukor,
1 csipet só,
200 g vaj*

ribizli- vagy szilvalekvár

100 g étcsokoládé*,
20 g vaj*

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrom, majd minimum egy órára hűtőbe teszem. Vékonyan meglisztezett felületen 3 mm vastagra nyújtom, 35 mm-es kiszúróval köröket vágok ki belőle, amiket 180 fokra előmelegített sütőben 10(-12) perc alatt világosra sütök. (Amennyiben egymás után több tepsivel sütök, a későbbieknek rövidebb idő is elegendő lehet!) Kihűlés után megkenem lekvárral, összeragasztom egy másikkal, a tetejét megkenem olvaszott csokoládéval. A tészta leeső részeit összegyúrva lefagyasztom későbbi újrahasznosítás céljából.

tonhalas krumpli pestoval

hozzávalók (4 adag):
1 fej (130 g) hagyma*,
1000 g krumpli*,
1 doboz tonhal,
100 g pesto,
bazsalikom,
fenyőmag,
paradicsom

2010. szeptember 29., szerda

kukoricás rakott köles


hozzávalók (4 adag):
250 g köles*,
250 g túró*,
3 cső kukorica*,
3 db répa* - reszelve,
kis fej kelkáposzta* - vékony csíkokra vágva,
1 db cukkini*,
2 tojás*,
marokkói fűszerkeverék, só

100 g sajt,
20 g saláta-magkeverék

A kölest 700 ml sós vízben megfőzöm, utána elkeverem a többi hozzávalóval. Vékonyan kiolajozott tepsibe simítom, tetejét megszórom reszelt sajttal és magokkal. 200 fokos sütőben 30 percig sütöm.

2010. szeptember 28., kedd

mogyoróvajas brokkoli


hozzávalók (4 adag):
600 g brokkoli*,
3 ek olaj,
1 fej (140 g) hagyma*,
3-4 gerezd fokhagyma*,
szójaszósz,
100 g mogyoróvaj (crunchy),
20 g szezámmag

200 g árpa*

A brokkolit kis rózsákra bontom, a szárát apró kockákra vágom, a leveleit félreteszem. Wokban felhevítem az olajat, nagy lángon, állandó kevergetés mellett megpirítom a nagyobb cikkelyekre vágott hagymát, a vékonyra szeletelt fokhagymagerezdeket és a felkockázott brokkoliszárat. Pár perc múlva hozzáadom a brokkolirózsákat és a szójaszószt is. A brokkolit megpárolom, szükség esetén kis vizet öntök alá. Amikor megpuhult, belekeverem a leveleket és a mogyoróvajat is. A tetejére száraz serpenyőben világosra pirított szezámmagot szórok.

2010. szeptember 27., hétfő

sütőtökös-zöldborsós rizottó


hozzávalók (4 adag):
1 kis (650 g) sütőtök*,
só, bors,
olívaolaj,

30 g vaj vagy olívaolaj,
1 fej (140 g) hagyma*,
320 g rizs, (carnaroli, vialone nano, arborio),
1100 ml zöldségalaplé* (dm/Alnatura kockából),
200 g zöldborsó*,
só, bors,
50 g vaj*,
50 g grana padano

Vajon (vagy olajon) a hagymát megdinsztelem, rizst is kicsit sütöm, rádobom a sütőben  (200 fokon, 30 perc alatt) elősütött sütőtökkockákat is.  A tököt a fakanállal szétnyomkodom, a rizzsel elkeverem. A zöldséglevet merőkanalanként hozzáadva, állandóan kevergetés mellett, közepes lángon elkészítem a rizottót. A fűszerezés kiigazítása után, a tűzről levéve hozzákeverem a vajat és a reszelt sajtot is.

2010. szeptember 24., péntek

sütőtök krémleves


hozzávalók (2 adag):
olaj,
1 kis fej (30 g) hagyma*,
600 g sütőtök*,
(+1-2 szál répa*),
1 gerezd fokhagyma*,
őrölt koriander,
római kömény,
só, bors,
500 ml víz,
1 kis pohár (150 g) tejföl*

tökmagolaj,
tökmag

A hagymát olajon megpárolom, majd rádobom a kockára vágott tököt is. Fűszerezem, kevés párolás után felöntöm vízzel, felforralom, majd lassú tűzön puhára főzöm. Leturmixolom, lassanként adagolva a tejfölhöz keverem. Tálaláskor a tetejére tökmagolajat csurgatok és/vagy pirított tökmagot szórok.

kelkáposztás zabfasírt paszternákpürével


zabfasírt (28 db):
3 ek (45 ml) olaj,
1 szál (200 g) póréhagyma*,
350 g kelkáposzta*,
borsikafű,
só, bors,
250 g zöldséges zabfasírt por,
200 ml víz
olaj a sütéshez

paszternákpüré (3 adag):
500(-550) g paszternák*,
250 g krumpli*,
100 ml zabtejszín*,
szerecsendió,
A póréhagymát és a kelkáposztát olajon megpárolom, sózom, borsozom, a borsikafüvet csak a végén keverem bele (különben megkeseredik). Amikor langyosra hűlt, összekeverem a zabfasírt porral, vízzel. 30 percig pihentetem, majd kis pogácsákat formázok, olajban kisütöm.
A paszternákot és a krumplit feldarabolom, sós vízben puhára főzöm, összetöröm, zabtejszínnel elkeverem, szerecsendiót reszelek bele.

2010. szeptember 23., csütörtök

moussaka 2.0 rozspehellyel


hozzávalók (6 adag):
5 db (1500 g) padlizsán*,
1200 g krumpli*,
50-100 ml olaj,
1 fej (170 g) hagyma*,
5 gerezd (13 g) fokhagyma*,
1 doboz (nettó 400 g) paradicsomkonzerv,
kakukkfű,
fahéj,
só, bors,
60 g rozspehely*,
200 ml rizstejszín*,
100 g dió
*

korábbihoz hasonlóan készült

2010. szeptember 22., szerda

sült cékla, sütőtök


hozzávalók (3 adag):
750 g sütőtök*,
2 ek (30 ml) olívaolaj,
őrölt koriander,
római kömény,
só, bors

900 g cékla*,
2 gerezd fokhagyma*,
2 ek (30 ml) olívaolaj,
balzsamecet,
majoranna,
só, bors

150 g köles*

A sütőtököt meghámozom, kimagozom, kisebb gerezdekre vágom. Egy nagyobb (kb. 40x60 cm) darab sütőpapír egyik felére halmozom, megszórom a fűszerekkel, meglocsolom olívaolajjal, összeforgatom, majd ráhajtom a sütőpapír üres felét, és a hajtástól indulva a papír szélét mindig ugyanabba az irányba hajtogatva összesodrom, ezzel a "zacskót" lezárom.

A céklát hámozás nélkül, csak a farkincáit és a levelek töve körüli durvább részeket levágva, a fentihez hasonlóan alufóliába csomagolom (a sütőpapírt a céklalé eláztatná).

A zöldségeket 200 fokos sütőben 60 percig sütöm. A sütőtökkel további teendő nincs, a céklát (miután langyosra hűlt) meghámozom, kisebb darabokra vágom, tálba teszem. Fűszerezem, meglocsolom olajjal, balzsamecettel és összekeverem.

Főtt kölessel tálalom, a céklára tejföl is kerülhet.

2010. szeptember 21., kedd

gerslis rakott vajbab


hozzávalók (6 adag):
200 g árpa*,
650 g vajbab*,
3 tojás*,
150 g tejföl*,
200 g juhgomolya*,
borsikafű,
só, bors

A gerslit és a babot sós vízben előfőzöm (külön-külön). A tojásokat a tejföllel elkeverem, fűszerekkel ízesítem. A gerslit és a babot összeforgatom, kiolajozott tepsibe teszem, meglocsolom a tojásos keverékkel, a tetejére reszelt gomolyát szórok. 200 fokos sütőben, 30 percig sütöm.

2010. szeptember 20., hétfő

padlizsán korma


hozzávalók (5-6 adag):
50 g vaj*,
7 gerezd (20 g) fokhagyma*,
1 nagy fej (180 g) hagyma*,
2 szál (85 g) szárzeller*,
1 szál (40 g) petrezselyemgyökér*,
2 szál (120 g) répa*,
8 db (110 g) okra*,
25 g gyömbér* - reszelve,
1 tk garam masala,
1 tk 'korma curry' fűszerkeverék,
1 kk római kömény,
1 kk őrölt koriander,
5 szem kardamom,
só, bors,
100 g kesudió*,
500 ml kókusztej,
3 db (900 g) padlizsán* - elősütve,
200 ml víz

300 g barnarizs*

Nagy, felforrósított serpenyőben a vajon megpárolom az apróra vágott zöldségeket (fokhagyma, hagyma, zsárzeller, petrezselyem, répa, okra) és a fűszereket. Hozzáadom a kesudiót és a nagy kockákra vágott padlizsánt, felöntöm kókusztejjel, néhány percig rotyogtatom, ha túlságosan besűrűsödne, vizet öntök alá. Körítésnek barnarizst adok mellé.

2010. szeptember 11., szombat

szilvás-marcipános süti

hozzávalók:
100 g marcipán*,
40 g barna nádcukor*,
2 nagy tojás*,
150 g tejföl,
100 g puha vaj*,
50 g búzadara*,
100 g finomliszt*,
100 g teljes kiőrlésű búzaliszt*,
1 tk sütőpor,
1 csipet só,
600 g szilva*,
20 g cukor,
fahéj

A marcipánt, a cukrot, a tojásokat, a tejfölt és a vajat összedolgozom, majd hozzákeverem a sütőporral, sóval elkevert lisztet és a darát is. Kivajazott tepsibe simítottam, a tetejét megraktam negyedelt szilvákkal, meghintettem fahéjas cukorral, 180 fokos sütőben 60 percig sütöttem.

Cserke receptje alapján

2010. szeptember 10., péntek

zöldfűszeres túrógombóc sültpaprika mártással


hozzávalók (16 db):
250 g túró*,
80 g zabdara* (vagy búzadara*),
1 tojás*,
majoranna,
snidling,


150 g olajban eltett sült paprika,
100 ml zabtejszín*

A gombóc hozzávalóit összedolgozom, egy óráig pihentetem, majd diónyi gömböket formázok és azokat sós vízben kifőzöm. Az öntethez a sült paprikát és a zabtejszínt botmixerrel elkeverem.

2010. szeptember 9., csütörtök

padlizsánkrém fehér majonézzel


hozzávalók:
3 db (900 g) padlizsán*,
olívaolaj,

1 gerezd fokhagyma*,
50 ml tej*,
25 ml olívaolaj,
75 ml napraforgó+kukoricacsíra olaj,
só, bors

A padlizsánokat félbevágva, vágott felükkel lefelé olajozott sütőpapírra fektetve (domborulatok megszurkálva) 200 fokos sütőben 50 percig sütöttem. A tejből és olívaolajból Mamma útmutatása szerint fokhagymával ízesített fehér majonézt készítettem, amit a megsült, pépesített padlizsánok húsával elkevertem.

salsa verde


hozzávalók:
4-5 szardella,
50 ml tej*,
3 gerezd fokhagyma*,
só,
1 kk mustár,
1 ek (15 ml) fehér borecet (vagy citromlé),
1 ek kapribogyó,
1 csokor petrezselyem*,
1 csokor bazsalikom*,
200 ml olívaolaj

A petrezselymet és a bazsalikomot apróra vágom, a szardellákat rövid időre tejbe áztatom, a fokhagymagerezdeket durva szemű sóval mozsárban összetöröm, majd a lecsöpögtetett szardellákat is mellé teszem és megdolgozom. Hozzákeverem a mustárt, az ecetet, a kapribogyót és a zöldfűszereket. Végül lassan csurgatva hozzáadagolom az olívaolajat is.

(forrás: A bűvös szakács - Hét főfű)

2010. szeptember 8., szerda

swiss pepperballs


hozzávalók (30 db):
75 g dió* (eredetileg mandula*) - darálva,
2 nagy tojás*,
150 g barna nádcukor*,
30 g kandírozott citromhéj,
1 kk fahéj,
1 kk 'quatre épices' fűszerkeverék (fehérbors+szerecsendió+szegfűszeg+gyömbér),
250 g finomliszt*,
1 kk sütőpor

100 g porcukor*,
néhány csepp citromlé

A tojást a cukorral kissé felverem, hozzákeverem a darált diót, az apróra vágott citromhéjat, a fűszereket, végül a sütőporral elkevert lisztet is. Összegyúrom, majd diónyi gombócokat formázok belőle. 200 fokos sütőben 20 percig sütöttem. A sütés ideje alatt a porcukorhoz apránként adagolva citromlevet keverek, amivel az elkészült forró kekszeket beecsetelem.

François-Xavier receptje

zöldbabsaláta sült camemberttel


hozzávalók (2 adag):
100 g zöldbab*,
300 g vajbab*,
100 g hüvelyes-keverék (szójabab, lóbab, zöldborsó),
30 g vaj*,
borsikafű,
citromhéj*,
néhány csepp citromlé,
só, bors

125 g camembert sajt,
2-3 gerezd fokhagyma*,
rozmaring,
bors,
olívaolaj

A megtisztított zöldbabot blansírozom, majd a felforrósított vajban megforgatom, fűszerezem. A camembert sajtot olajjal kikent tálkába teszem, késsel lyukakat fúrok bele, a lyukakba fokhagyma-tüskéket és rozmaringleveleket dugok, mozsárban durvára tört vagy őrölt borssal megszórom, további kevés olajjal megöntözöm, 15 percre 200 fokos sütőbe dugom.

kölessel rakott karfiol


hozzávalók (2 adag):
1 kis fej (500 g) karfiol*,
olívaolaj,
só, bors,

75 g köles*,
150 ml víz,
250 g túró*,
fél csokor petrezselyem*,
szerecsendió,


A kölest az enyhén sós vízben addig főzöm, míg a leve el nem fő. Kihűtés után összekeverem a túróval, apróra vágott petrezselyemzölddel, ízlés szerinti sóval. A rózsáira bontott karfiolt olajjal, sóval, borssal összeforgatom, 200 fokos sütőben, sütőpapíron szétteregetve, vágott oldallal lefelé fordítva, 15 percig sütöm. Amikor elkészült, a karfiolokat beleöntöm egy kisebb tepsibe, szerecsendiót reszelek rá, rákenem a köleses túrókrémet, és további 15 percre visszateszem a sütőbe.

2010. szeptember 7., kedd

rebarbara relish



hozzávalók:
100 g cukor*,
50 ml málnaecet,
50 ml víz,
25 g gyömbér - reszelve,
1 rúd fahéj,
3 szem szegfűszeg,
550 g rebarbara*,
50 g mazsola*

A cukrot az ecettel és a vízzel, valamint a fűszerekkel óvatosan felmelegítem, hogy a cukor felolvadjon. 20 percig állni hagyom, közben megtisztítom és 2 centis darabokra vágom a rebarbarát. A mazsolával együtt a sziruphoz adom, kis lángon 15-20 percig főzöm, amíg sűrűsödni kezd, de a rebarbara még nem esett totál szét.


(forrás: The River Cottage Preserves Handbook - Spring rhubarb relish)

falafel lilakáposztával 2.0


falafel (44 db):
2 ek (30 g) lenmag*,
200 g csicseriborsó - előzetesen beáztatva,
4 ek (60 g) pirított szezámmag*,
2 fej (180 g) hagyma*,
4 gerezd fokhagyma*,
1 db (50 g) répa*,
2 cm gyömbér*,
50 g árpapehely,
50 ml olívaolaj,
fél csokor petrezselyemzöld*,
(50 g csicseriborsóliszt),
'ras-el-hanout' fűszerkeverék,
só, bors

Az aprítóban ledarált lenmagot 100 ml vízzel felöntöm, állni hagyom. A csicseriborsót  fél nappal korábban beáztatom, majd szódabikarbónás, sótlan vízben megfőzöm.  A szezámmagot száraz serpenyőben kissé megpirítom. A megfőtt, lecsöpögtetett csicseriborsót ledarálom, majd hozzákeverem az apróra vágott hagymát, fokhagymát és petrezselyemzöldet, a reszelt répát és gyömbért, az árpapelyhet és az olívaolajat. Fűszerezem, és szükség esetén csicseriborsóliszttel sűrítem. A diónyi golyókat 180 fokos sütőben 40-45 percig sütöm.

köret (4 adag):
250 g gersli* - 4 dl sós vízben megfőzve,
3 ek olívaolaj,
2 db (110 g) lilahagyma*,
kis fej (500 g) lila káposzta*,
2 db (220 g) répa*,
50 g mazsola*,


A mazsolát forró vízben beáztatom. Külön-külön olívaolajon megpárolom a vékonyan felkarikázott répát, majd a vékony csíkokra vágott káposztát is a hagymával. Amikor elkészültek, összeforgatom őket és belekeverem a mazsolát is.

2010. szeptember 6., hétfő

paradicsomos házisajt


hozzávalók (2 adag):
olívaolaj,
2 gerezd fokhagyma*,
500 g paradicsom*,
150 g paneer*,
koriander,
római kömény,
só, bors

A fokhagymával megfuttatott olajon a fűszerekkel megpárolom a kockára vágott paradicsomot. Amikor kezd a leve elfőni, hozzákeverem a paneer-t, majd néhány percig tovább főzöm.

mángoldos-zöldborsós rizs


hozzávalók:
2 ek (30 ml) olaj,
1 fej (70 g) édeshagyma*,
200 g barnarizs*,
só,
650 ml víz

olívaolaj,
2 gerezd fokhagyma*,
(240-)250 g mángold*,
2 cékla szára és levelei*,
200 g zöldborsó*,
vega-mix,
só, bors

Az apró kockára vágott hagymát olajon megpárolom, majd ráöntöm a rizst, sózom, egy percig a rizst szárazon megpirítom, majd felöntöm vízzel. Forrás után, fedő alatt (kis réssel), legkisebb lángon a vizet lassan elforralom, majd továbbra is lefedve hagyva állni hagyom, hogy a rizs tovább puhuljon.
A mángold és a cékla szárát felaprítom, a leveleket csíkokra vágom. Kevés olívaolajon először a szárakat, majd a borsót, végül a mángoldot megpárolom, végül a rizzsel összekeverem.

2010. szeptember 5., vasárnap

paneer (indiai házisajt)


hozzávalók:
2000 ml tej*,
5 ek (75 ml) citromlé,
pici só


A zsíros, lehetőleg házi tejet felforralom, evőkanalanként hozzákanalazom a citromlevet, közben lapos szűrőkanállal óvatosan kavarok egyet-egyet rajta. Az ötödik kanál citrom után a tej megtúrósodik, elválik a sárgászöld savótól. 10 perc pihentetés után a sajtot konyharuhával kibélelt szűrőbe szedem, rétegenként gyengén megsózom. Kihűlés után nehezékkel lenyomatva hűtőben állni hagyom. Sűrű, kiadós sajt lesz belőle. (Apróra vágott zöldfűszerekkel turbózható.)

Hémangi Dászi útmutatásai alapján

2010. szeptember 4., szombat

kukoricás-kelkáposztás tészta


hozzávalók (1 adag):
olívaolaj,
1 kis fej (60 g) hagyma*,
2 cső kukorica*,
100 g kelkáposzta*,
borsikafű,
só, bors

80 g durumtészta*

Az olajon megpárolom a hagymát, majd a kelkáposztát és a kukoricát is. Sózom-borsozom, az apróra vágott borsikafüvet a végén keverem hozzá.

2010. szeptember 3., péntek

zöldséges pite


alaptészta hozzávalók (8-12 szelet):
125 g finomliszt*,
125 g teljes kiőrlésű búzaliszt*,
175 g vaj*,
1 tojás* (XL méret),

Először a hideg vajat a liszttel és sóval összemorzsolom, aztán belekeverem a tojást is. Néhány órára hűtőbe rakom, majd lisztezett munkalapon kinyújtom, piteformába nyomkodom, lelógó széleket levágom, félreteszem más alkalomra (lefagyasztva).
180 fokos sütőben 25 percig elősütöm (babbal).

töltelék:
2 tojás*,
200 ml tejföl*,
25 g liszt*,


olívaolaj,
1 szál (65 g) szárzeller,
1 db (60 g) répa,
1 db (100 g) kápia paprika*,
2 db (380 g) cukkini,
koriander, római kömény,
petrezselyemzöld,
só, bors

50 g 'provolone piccante' sajt

A tojásokat a tejföllel, sóval összehabarom, majd belekeverem a lisztet is. Tetszőleges zöldségeket tetszőleges fűszerekkel pici olajon megpárolok, az elősütött piteformába egyengetem, a krémet ráöntöm, a tetejét reszelt sajttal megszórom. További 20-25 percig sütöm.

moussaka zabpehellyel


hozzávalók (3 adag):
3 db (1100 g) padlizsán*,
800 g krumpli*,
50-100 ml olívaolaj,
250 g paradicsom*,
1 fej lilahagyma*,
3 gerezd fokhagyma*,
kakukkfű,
fahéj,
só, bors,
50 g zabpehely*,
200 ml zabtejszín*,
25 g saláta-magkeverék (napraforgó, tökmag, fenyőmag)

 A padlizsánokat nem hámozom meg, nem sózom be, nem facsarom ki-öblítem le, hanem csak simán 1 cm vastag, a krumplit fél cm vastag karikákra vágva, olívaolajjal meglocsolva-átforgatva, sózva, borsozva 200 fokos sütőben kb. 40-40 perc alatt elősütöm (külön-külön). Kevés olajon a lilahagymát megpárolom, hozzáadom az apró kockákra vágott paradicsomot, fűszerezem, kicsit rotyogtatom, a végén belekeverem a zabpelyhet. A tepsi alján megágyazok a krumplival, ráöntöm a zabpelyhes-paradicsomos keveréket, lefedem a padlizsánszeletekkel, besamell helyett zabtejszínnel meglocsolom, magkeverékkel megszórom, 200 fokos sütőben 20 percig sütöm.

2010. szeptember 2., csütörtök

lasagne rozstésztával


tésztalapok:
100 g teljes kiőrlésű rozsliszt*,
200 g finomliszt*,
3 tojás*,


A hozzávalók alapos összegyúrása után tésztanyújtó géppel vékony lapokat készítetek. A 4 adagos lasagnehoz kb. a felét kifőzöm, másik felét ruhaszárítóra akasztva megszárítom, félreteszem.

töltelék:
olívaolaj,
1 fej (100 g) hagyma*,
4 gerezd fokhagyma*,
(120-)200 g fagyasztott, leveles spenót*,
só, bors,
szerecsendió,
250 g túró*,
5 db (500 g) paradicsom*,
1 db (120 g) cukkini*,
200 g lágy sajt,
kakukkfű, bazsalikom,
só, bors

Olívaolajon a hagymát megdinsztelem, majd a spenótot megpárolom rajta, a levét elforralom, fokhagymával, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezem. Amikor langyosra hűlt, hozzákeverem a túrót. A cukkinit krumplihámozóval vékony szeletekre vágom. Kiolajozott hőálló edényben egymásra rétegezem a tésztalapokat és a töltelékeket (spenótos túró, illetve cukkini+paradicsom+fűszerek+sajt váltakozva), a tetejére sajtot szórok, 200 fokos sütőben 25 percig sütöm.

2010. szeptember 1., szerda

cukkinis-zöldbabos kölespite


tészta:
150 g köles* - megfőzve,
75 g vaj*,
1 tojás*,
100 g finomliszt* 

töltelék:
olívaolaj,
70 g zöldbab*,
1 zöld (110 g) kápiapaprika*,
1 db (180 g) cukkini*,
500 g túró*,
1 tojás*,
snidling, petrezselyemzöld*,
só, bors

mungóbabcsíraleves 2.0


hozzávalók (1,8 liter):
100 g mungóbab* - beáztatva, csíráztatva,
3 ek (50 ml) olívaolaj,
fél fej (50 g) édeshagyma*,
3 szál újhagyma,
4 gerezd fokhagyma*,
1 szál (100 g) zellerszár,
1 db (40 g) petrezselyemgyökér*,
2 db (135 g)répa*,
1 piros (85 g) + 1 zöld (110 g) kápiapaprika*,
1 db (180 g) cukkini*,
2 cm gyömbér,
1 kk garam masala,
1 kk őrölt római kömény,
1 kk tört mustármag,
1 kk 'korma curry' fűszerkeverék,
só, bors,
400+165 ml kókusztej,
500 ml víz,
petrezselyemzöld*

A mungóbabot több napig csíráztatom, annyi vízben, amennyi ellepi. Naponta (akár kétszer is) leöblítem, a vizét kicserélem. Addig csíráztatom, amíg úgy meg nem dagad, hogy bő vízben a zöld héjak nagy része leönthető, leöblíthető nem lesz (nyáron két nap, télen több).

Olajon a zöldségeket a cukkini kivételével megpárolom, fűszerezem, hozzáadom a csírát, felöntöm kókusztejjel és vízzel. Kis lángon főzöm, amíg a mungóbab közel meg nem puhul, ekkor hozzáadom a cukkinit is, majd készre főzöm. Apróra vágott petrezselymet keverek bele, csiliszálakkal díszítem.

Sajtkukac Niki kókusztejes mungóbablevese alapján
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...